Što je glosofaringealna neuralgija?

Glosofaringealna neuralgija je znatno rjeđe od trigeminalne neuralgije i pojavljuje se oko 0,7 oboljelih na 1000 000 stanovnka. Češća je u osoba iznad 50 godine života.

Glosofaringealna neuralgija je znatno rjeđe od trigeminalne neuralgije i pojavljuje se  oko 0,7 oboljelih na 1000 000 stanovnka. Češća je u osoba iznad 50 godine života. Smatra se da je glosofaringealna neuralgija uzrokovana iritacijom glosofaringealnog živca, ali točan uzrok nastanka u većini slučajeva je nepoznat. U nekim slučajevima uzrok nastanka  može biti  infekcija, ozljede ili tumori grla, usta ili mozga.

Karakterizirana je izuzetno snažnom boli u području ždrijela, tonzila ili dna jezika i to obično s jedne strane. Bol traje izuzetno kratko, od nekoliko sekundi  do minute i može se javiti u serijama (napadaji se ponavljaju u nepravilnim vremenskim razmacima). Kao i kod ostalih neuralgija, bol je tigerirana nekim podražajem  i to osobito gutanjem, žvakanjem, smijanjem,  kašljanjem ili kihanjem.

To je razlog zbog čega bolesnici odbijaju hranu i piće te gube a tjelesnoj težini. Stoga kod takvih bolesnika neophodno je učiniti pregled otorinolaringologa (osobito kod pušača kako bi se isključio tumorski proces) te magnetsku rezonancu mozga.  Cilj liječenja je kontrola boli. Lijek izbora su antiepileptici tipa karbamazepina, okskarbamazepina, gabapentina, pregabalina zatim antidepresivi kao što je amitriptilin ili dualni antidepresivi (duloksetin, venlafaksin, mirtazepin). Moguće je primjeniti lokalni anestetik koji dovodi do blokade živca. U nekih bolesnika neophodno je kirurško liječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika