Intolerancija na salicilate

Povećana osjetljivost i intoleracije na pojedine namirnice sve su češći problemi s kojim se susreće sve veći broj ljudi. Jedna od takvih netipičnih intolerancija je ona na salicilate.

Povećana osjetljivost i intoleracije na pojedine namirnice sve su češći problemi s kojim se susreće sve veći broj ljudi. Za razliku od relativno čestih intolerancija poput onih na laktozu ili gluten, manje učestale intolerancije teško se dijagnosticiraju što može predstavljati problem za oboljele. Jedna od takvih netipičnih intolerancija je ona na salicilate.

Što su salicilati?

Salicilati su prirodni metaboliti koje biljka proizvodi kao odgovor na različite podražaje iz okoliša. Između ostalog, biljka se otpuštanjem ovih spojeva štiti od insekata i različitih oboljenja. Prirodno su prisutni u širokom spektru namirnica koje se svakodnevno koriste, kao što su voće, povrće, kava, različiti čajevi, začini i med. Također, salicilati se i sintetski proizvode te se dodaju različitim lijekovima (npr. aspirin), pastama za zube te konzervansima za očuvanje trajnosti hrane. Najprije su identificirani u kori vrbe i bobicama mirte, a upotreba prepatata sa salicilatima poznata je još od trećeg tisućljeća prije Krista.

Uzroci preosjetljivosti na salicilate

Svaki pojedinac drugačije reagira na konzumaciju povećane količine salicilata, no većina ljudi bez ikakvih simptoma može konzumirati uobičajenu količinu salicilata prisutnih u hrani, te popiti aspirin u slučaju glavobolje.

Međutim, pojedinci koji su preosjetljivi na povećanu količinu salicilata mogu imati različite nuspojave nakon konzumacije hrane ili proizvoda koji sadrže i male količine ovog spoja. Naime, oni imaju smanjenu mogućnost pravilnog metaboliziranja i izlučivanja salicilata.

Smatra se kako hiperosjetljivost na salicilate može biti uzrokovana povećanom produkcijom leukotriena, odnosno upalnih medijatora koji se povezuju s različitim stanjima uključujući astmu, reumatoidni artritis te upalne bolesti crijeva. Povećanje produkcije leukotriena uzrokovano je inhibicijom jednog enzima koji sudjeluje u produkciji leukotriena, što dovodi do njihovog nakupljanja te se javljaju simptomi osjetljivosti na povećanje koncentracije salicilata u organizmu.

Simptomi preosjetljivosti na salicilate

Dok povećana konzumacija kod nekih ljudi može uzrokovati različite zdravstvene probleme, većina ljudi ne osjeća negativne nuspojave konzumacije uobičajene razine salicilata prisutnih u hrani. Nekolicina ljudi, nažalost vrlo je osjetljiva i na minimalne količine salicilata prisutnih u namirnici. Povećanje količine salicilata najčešće se manifestira na dišnom sustavu, no može zahvatiti i probavni sustav te kožu. Simptomi intolerancije ili povećane osjetljivosti na salicilate uključuju:

  • Začepljen nos
  • Upalu sinusa
  • Astmu
  • Nadutost, bolni grčevi ili druge probavne smetnje
  • Osip

S obzirom da se salicilati nalaze u velikom broju namirnica, potpuno izbacivanje salicilata iz prehrane gotovo je nemoguće. Osobama koje su izuzetno osjetljive na prisutnost salicilata u hrani preporučuje se izbjegavanje namirnica koje sadrže izuzetno visoki udio salicilata kao što su različiti sušeni začini, kava te sušeno voće, isto kao određena kozmetika kao što su proizvodi za njegu usne šupljine ili lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.  Isto tako, salicilati se apsorbiraju putem kože stoga se ljudima preosjetljivima na prisutnost salicilata preporučuje izbjegavanje kozmetike koja ih sadrži.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]