Koliko je kava sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogima od nas, ispijanje kave je neizostavni ritual u danu koji uvelike utječe na naše raspoloženje, fokus i razinu energije. Međutim, već se godinama vode razne polemike je li uživanje u ovom popularnom napitku sigurno u trudnoći, odnosno kakav utjecaj može imati na zdravlje bebe, ali i buduće majke.

Ispijanje kave u trudnoći

Iako kava ima svoje prednosti, postoji zabrinutost kako unos kave za vrijeme trudnoće može djelovati štetno, posebice na zdravlje bebe.

Smatra se da trudnice kofein metaboliziraju puno sporije. Štoviše, potrebno im je 1,5 do 3,5 puta više vremena kako bi eliminirale kofein iz tijela. Neki od negativnih utjecaja kofeina na zdravlje majke uključuju pojavu visokog krvnog tlaka, tjeskobe, vrtoglavice, ubrzanog rada srca te bolova u trbuhu ili proljeva. Osim toga, molekule kofeina mogu slobodno proći kroz placentu i ući u bebin krvotok, zbog čega se postavlja pitanje na koje sve načine kofein može utjecati na zdravlje bebe.

Do sada su znanstvenici proveli brojna istraživanja o unosu kave, odnosno kofeina tijekom trudnoće, a posebice je ispitivana povezanost s rizikom od pobačaja i niske porodne mase. Rezultati nekih studija pokazali su da postoji povezanost između pretjeranog unosa kave i rizika od pobačaja te niske porodne mase. Međutim, smatra se da postojeći dokazi nisu dovoljni da bi se donijelo jedinstveno mišljenje o negativnom utjecaju kave tijekom trudnoće te da je potrebno provesti još istraživanja.

Što kažu smjernice?

Prema važećim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (eng. Worlg Health Organisation, WHO) trudnicama se preporuča unos kofeina ograničiti na ne više od300 mgna dan. Ova količina kofeina odgovara konzumaciji dvije do tri šalice kave dnevno.

Unos kave u trudnoći i genetika – nove spoznaje

Novo istraživanje pokušalo je otkriti može li unos kave koji je viši od preporučene dnevne količine uzrokovati komplikacije u trudnoći poput pobačaja ili prijevremenog poroda. Rezultati određenih ranijih istraživanja doveli su u vezu prekomjeran unos kave u trudnoći s povišenim rizikom od komplikacija u trudnoći, međutim, navedena istraživanja nisu uzimala u obzir parametre poput konzumacije alkohola, kvalitete prehrane te pušenja.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Queenslandu odlučili su odgovor potražiti u genima. Naime, ispijanje kave u većim ili manjim količinama djelomično je uvjetovano genetikom, točnije, određeni setovi gena utječu na količinu kave koju pijemo.

Znanstvenici su u svom istraživanju koristili metodu Mendelijske randomizacije uzimajući u obzir osam mogućih genetskih varijanti koje predviđaju konzumaciju kave kod trudnica te su ispitali postoji li povezanost tih genetskih varijanti s ishodima trudnoće. Rezultati su pokazali kako povišena konzumacija kave ne povećava rizik od pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođenja.

Važno je napomenuti da istraživanje nije obuhvaćalo praćenje utjecaja unosa kave na različite aspekte fetalnog razvoja poput kognitivnog, mentalnog ili tjelesnog razvoja fetusa, stoga se i dalje preporučuje pridržavati se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Literatura:

Brito Nunes C, Huang P, Wang G, Lundberg M, D’Urso S, Wootton RE, Borges MC, Lawlor DA, Warrington NM, Evans DM, Hwang LD, Moen GH. Mendelian randomization study of maternal coffee consumption and its influence on birthweight, stillbirth, miscarriage, gestational age and pre-term birth. Int J Epidemiol. 2022 Jun 9:dyac121. doi: 10.1093/ije/dyac121. Epub ahead of print. PMID: 35679582.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trudnoća

Nadutost i trudnoća – što mi savjetujete?

Trudnoća

Trudnoća i postpartalno razdoblje – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa žene koje boluju od depresije, anksioznosti, bipolarnog afektivnog poremećaja ili drugih psihijatrijskih poremećaja ili imaju rizik za razvoj depresije, briga o mentalnom zdravlju tijekom trudnoće i nakon poroda predstavlja važno pitanje. Najnovija istraživanja sugeriraju da rizici od recidiva bolesti, suicidalnog ponašanja i nepovoljnih opstetričkih ishoda zbog neliječene majčine depresije često nadmašuju relativno niske teratogene […]

Trudnoća

Plodova voda

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePlodova voda ili amnijska tekućina (latinski liquor amnii, engleski amniotic fluid) je tekućina koja se nalazi unutar maternične šupljine. Nju obavijaju dva sloja plodovih ovoja, amnion i korion. Plodova voda ima više funkcija. Osnovna funkcija je osiguravanje mehaničke zaštite ploda, zaštite od naglih pokreta i trauma, te zaštita pupčane vrpce od mehaničkog pritiska. Plodova voda […]

posteljica

Uloga posteljice u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePlacenta ili posteljica je organ koji nastaje u trudnoći i tijekom trudnoće vrši vrlo važnu ulogu. Normalan razvoj posteljice je preduvjet normalnog razvoja trudnoće u našoj vrsti Homo sapiens (umni čovjek). U prilog tome govori podatak da oko 65 % zametaka propada u razdoblju kada nije moguće otkriti trudnoću. Kako u ranom razdoblju trudnoće, tako […]

Trudnoća

Je li moguća trudnoća?

Prehrana

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteTrudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]