Soli s malo natrija sprječavaju srčane i moždane udare

Najnovija istraživanja potvrđuju da prekomjeran unos soli uzrokuje oko 1.6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine. Četiri od pet ovih smrtnih slučajeva događaju se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, a gotovo polovica umrlih su mlađi od 70 godina.

U većini zemalja, prema dostupnim podacima, dnevni unos soli daleko je iznad gornje granice od 5 grama dnevno koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i smatra se da je globalni prosjek 10.1 gram soli.

Nova studija objavljena u New England Journal of Medicine, a koju prenosi Index.hr ističe potencijal soli s niskim udjelom natrija, koje stoga smanjuju mogućnost unosa pretjerane količine natrija u organizam, tako spašavajući živote. Soli s malo natrija zamjenjuju dio natrija kalijem koji ima slična svojstva. Ove zamjene sadrže otprilike četvrtinu manje natrija, ali imaju okus sličan običnoj soli i mogu se koristiti na isti način u kuhanju.

Kalijeve soli pružaju dvostruku korist jer manji unos natrija smanjuje krvni tlak, a dodatan unos kalija ima isti učinak, što u konačnici dovodi do boljeg zdravlja srca.

Rezultati ove revolucionarne studije, koju je u Kini proveo Institut za globalno zdravlje, pokazuju da zamjenske soli s malo natrija spašavaju živote i sprječavaju srčane i moždane udare. Sol s malo natrija smanjuju rizik od smrti za 12%, rizik od moždanog udara za 14%, a ukupne kardiovaskularne probleme (moždani udar i srčani udar zajedno) za 13%.

Veliko istraživanje – jedno od najvećih i najdugovječnijih ispitivanja učinka soli s manjim udjelom natrija ikad – provedeno je tijekom pet godina i obuhvatilo je 21.000 ljudi s najvećim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Dokazalo je da soli s malo natrija sprječavaju srčane i moždane udare te su prihvatljiva zamjena koja se lako može prilagoditi prehrani većine ljudi.

Korištenjem zamjena za sol umjesto kuhinjske soli ili morske soli s lakoćom možemo postići cilj smanjenja unosa soli u prehrani. Kuhinjska sol sastavom je natrij klorid, međutim natrij je mineral koji kada se unosi u prevelikim količinama uzrokuje štetne učinke na organizam. Zamjene za sol su mješavina mineralnih soli, a nastaju tako da se dio natrijevog klorida iz kuhinjske soli zamijeni kalijevim kloridom i na taj način dobijemo sol sa smanjenim udjelom natrija. Kalij i namirnice koje sadrže kalij izvrsni su saveznici u snižavanju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja srca. Za zaštitu srca, izuzetno je važan omjer natrija i kalija u prehrani, a njihov idealan omjer iznosi oko 1,2.

Podravkin Salut® je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli (natrijev klorid, kalijev klorid, kalijev magnezij citrat) koja ima istu funkcionalnost kao kuhinjska sol, no sadrži 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol. Salut® se može koristiti kao potpuna ili djelomična zamjena za kuhinjsku sol. Ukoliko se želi u potpunosti zamijeniti npr. 1 g kuhinjske soli u jelu, ista količina Salut®-a se može dodati, bez značajne izmjene okusa. Štoviše, zbog svog posebnog sastava, „dopušta“ ostalim sastojcima jela da dođu do izražaja, pa će ukupni dojam premda manje slan, biti finiji, zaokruženiji i puniji okus jela.

Svjesnost o štetnosti prekomjernog unosa soli sve je veća, no mnogi se nevoljko odlučuju smanjiti unos soli u svojoj svakodnevnoj prehrani zbog uvriježenih navika konzumacije slane hrane i averzije od hrane koja neće pružiti očekivano zadovoljstvo. No, uz maštovitu upotrebu začina u kuhinji te uz pametne zamjene za sol, očekivani okus hrane neće izostati. Dapače, hrana može postati još ukusnija i primamljivija, a vaš organizam zdraviji i zadovoljniji.


Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika