Što se događa s imunitetom u trudnoći?

Znanstvenici naglašavaju da je prerano preporučiti uzimanje visoke doze probiotika kao dodataka prehrani tijekom trudnoće i dojenja, no nadaju se da će nova istraživanja otkriti mehanizme pomoću kojih mikroorganizmi u majčinom mlijeku mogu pomoći razvoju imunosnog sustava djeteta…

Znanstvenici su novim saznanjima smjestili imunološki sustav u središte kontrole trudnoće. U nedavno objavljenom istraživanju, znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji složili su model po kojem se ljudske stanice imuniteta ponašaju tijekom normalne trudnoće.

Dosadašnja uvjerenja

Naime, do sada se smatralo kako je proces rada imunološkog sustava u trudnoći sličan radu imuniteta kod transplantacije organa. Zbog prisutnosti stanica imuniteta majke u blizini mjesta implantacije embrija, došlo se do zaključka kako majčin imunološki sustav mora biti suprimiran tijekom trudnoće kako ne bi došlo do odbacivanja ploda. Prema navedenoj teoriji, stanice imuniteta majke u blizini mjesta implantacije bore se zajedno sa stranim stanicama koje nastoje suprimirati majčin imunitet. Ukoliko stanice embrija pobijede, embrij će se uspješno implantirati. U suprotnom, dolazi do spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda. Međutim, nova saznanja ukazuju kako ova teorija nije točna. Naime, pokazalo se kako prisutnost majčinih stanica imuniteta nije reakcija majčinog organizma na strano tijelo, već neophodan dio uspješne implantacije. Također, novi dokazi ukazuju kako su majčin imunitet i imunitet embrija u međusobnoj sprezi tijekom cijele trudnoće, a upravo je to jedna od ključnih stavki uspješne trudnoće.

Izmjena upalnih i protuupalnih reakcija tijekom trudnoće

Prilikom implantacije, stanice embrija vrše aktivnu invaziju na stijenku maternice, a pritom u maternici dolazi do kaskade upalnih reakcija, slično reakcijama koje se javljaju tijekom zarastanja rane. Kada bi upala u maternici izostala, implantacija se ne bi mogla uspješno odviti što naglašava važnost upalnih molekula i stanica u ovom procesu.

Upalno stanje dominira prvih 12 tjedana trudnoće, dok slijedećih 15 tjedana, dok fetus intenzivno raste i razvija se, vlada protuupalno stanje.

Određene fetalne stanice proizvode antigene očeva podrijetla, koje bi u normalnim okolnostima majčin imunitet napao kao strano tijelo. Međutim, u trudnoći se javljaju specijalne T stanice (Tregs) koje aktivno štite fetalne stanice i stvaraju protuupalno okruženje. Niska razina ovih specijalnih T stanica dovodi se u vezu sa spontanim pobačajem.

Neposredno prije termina poroda, u organizmu majke opet se javlja upalno stanje bez kojeg ne može krenuti porod. Smatra se kako neadekvatan imunološki odgovor može biti krivac i za prijevremeni porod. Na majčin imunitet tijekom trudnoće utječu brojni čimbenici, a smatra se kako je jedan od njih i majčin mikrobiom.

Dobre bakterije saveznik trudnoće

Do sada se smatralo kako se prvi susret bebe s mikrobima događa tek prilikom poroda. Međutim, novija su istraživanja dokazala prisutnost mikroorganizama u bebinoj prvoj stolici što znači kako se prijenos mikroba od majke na dijete odvija i prije rođenja. No, nemaju samo mikrobi ulogu u fetalnom razvoju, već i dijelovi mikroba i proizvodi probave mikroba koji se mogu prenijeti putem posteljice.

Istraživanja na miševima su pokazala kako djeca miševa koji su tijekom trudnoće izloženi štetnoj E. coli, a koja je izliječena prije poroda, imala jače razvijene stanice imuniteta, zreliji metabolizam i povišenu razinu antimikrobnih tvari u crijevima. No, opasne bakterije mogu učiniti i veliku štetu, jer činjenica jest da 40 % prijevremenih poroda izazivaju infekcije. Poglavito su opasne virusne infekcije koje majku čine podložnijima za razvoj i bakterijskih infekcija što može uzrokovati razvojne poteškoće kod djeteta i povišeni rizik od shizofrenije, autizma i alergija kasnije u životu.

Postoje dokazi kako dobre bakterije imaju niz prednosti za dijete i majku. Finska studija iz 2010. godine pokazala je kako uzimanje probiotičkih kultura već u ranoj trudnoći (prvom tromjesečju) ostvaruje benefit za zdravlje djeteta. Znanstvenici sa Sveučilišta u Turku proveli su istraživanje na 256 trudnica koje su tijekom prvog tromjesečja redovito uzimale dodatke prehrani koji su sadržavali Lactobacillus rhamnosus GG(LGG) i Bifidobacterium lactis bb12 (BBL). Nakon dvogodišnjeg praćenja rezultati su pokazali da su te majke imale 20% manji rizik od gestacijskog dijabetesa nego kontrolna skupina. 

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da uzimaju li žene u kasnoj trudnoći i tijekom dojenja probiotike s više sojeva bakterija, mogu smanjiti grčeve i povraćanje dojenčadi.

U časopisu American Journal of Epidemiology 2011. godine objavljeno je da trudnice koje redovito konzumiraju mlijeko ili jogurt s tzv. dobrim bakterijama imaju manji rizik za preeklampsiju.

Zaključak

Znanstvenici naglašavaju da je prerano preporučiti uzimanje visoke doze probiotika kao dodataka prehrani tijekom trudnoće i dojenja, no nadaju se da će nova istraživanja otkriti mehanizme pomoću kojih mikroorganizmi u majčinom mlijeku mogu pomoći razvoju imunosnog sustava djeteta.

Ono što se preporučuje jest paziti na prehranu u trudnoći koja bi trebala biti što raznovrsnija. Valjalo bi izbjegavati zapadnjačku prehranu koja je povezana s povišenim rizikom od prijevremenog poroda, moguće zbog neravnoteže crijevne mikrobiote koju takva prehrana izaziva. Pravilna i raznovrsna prehrana u trudnoći osigurava raznoliku mikrobiotu kod novorođenčadi koja pomaže u zaštiti od infekcija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Cistocela

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Folna kiselina

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Ginekolog

Izostanak menstruacije – molim savjet

Adaptivni imunitet

Probiotici za imunitet

Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Niski progesteron

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Menstruacija

Mogu li sa sigurnošću isključiti trudnoću?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]