Voće inhibira apsorpciju nekih peroralno uzetih lijekova

Voćni sokovi od grejpa, naranče i jabuke kao i od ostalih vrsta voća, djelomično smanjuju oralnu apsorpciju nekih lijekova na način što blokiraju crijevne transportere koji sudjeluju u apsorpciji lijekova.

Na posljednjem američkom kongresu kemičara zaključeno je kako je najbolji i najsigurniji način peroralnog uzimanja lijekova s čašom vode natašte kako se ne bi omela apsorpcija lijeka.

Prva spoznaja na ovu temu bila je o blokirajućem učinku soka od grejpa na enzimatski sustav koji sudjeluje u metabolizmu lijekova tzv. citokrom p450 3A4. Od ove spoznaje do danas, utvrđeno je da najmanje 50 lijekova nosi rizik od pojave nuspojava induciranih istovremenim pijenjem grejpa. Istraživači su utvrdili da je apsorpcija antihistminika feksofenadina smanjena za 50% kada se konzumira sa sokom od grejpa ili čašom vode koja sadrži flavonoid naringin (sastojak grejpa), stoga učinkovitost lijeka može biti značajno reducirana. Naringin ima izrazitu specifičnost za neke lijekove i vitamine koji su topljivi u vodi i visoko polarizirani.

Sličan efekt je uočen kod imunosupresiva ciklosporina, etoposida (lijek protiv malignih bolesti), nekih beta blakotora (atenolola, celiprolola, talinolola), i nekih antibiotika (ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola).

Farmakolozi smatraju da su dosadašnja otkrića samo vrh sante leda

Grejp djeluje na crijevni transportni enzim – organski anion transportni polipeptid (OATP)1A2, koji ne traje duže od 4 sata. Dakle postoji vremensko razdoblje koje omogućava konzumaciju soka bez zabrinutosti da smo poremetili apsorpciju lijeka. Flavonoidi se nalaze u mnogom voću i povrću stoga njihov učinak na apsorpciju zasigurno nije ograničen samo na 3 vrste voća poput naranče, grejpa i jabuke.

Svakako je vrlo korisno imati saznanja o učinku vočnih sokova na apsorpciju lijeka kako bi učinak medikamentne terapije bio što bolji. Daljnja istraživanja u budućnosti trebala bi rasvijetliti problem apsorpcije lijekova i konzumacije voća i povrća.

Zaključak: Uzimajte lijekove natašte sa čašom vode, a voće konzumirajte minimalno 4 sata prije ili poslije uzimanja tableta!
Oprez kod: ciklosporina, etoposida, atenolola, celiprolola, talinolola, ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola. 
Ne piti voćne sokove sa lijekom ITRAC-3 !

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Antibiotici

Izlaganje suncu može biti opasno ako se uzimaju lijekovi

Nakon dugog razdoblja nestabilnog proljetnog vremena, napokon se pojavilo sunce. Iako uživamo u ljetnim radostima i veselimo se dužim danima, godišnjem odmoru i odlasku na more, jake sunčeve zrake za mnoge od nas nose i određene opasnosti. Osobe koje uzimaju lijekove za kronične bolesti, kao i one koje moraju koristiti antibiotike za vrijeme sunčanih dana, […]

Alkohol

Kako liječiti kroničnu nesanicu?

Dobar noćni san vrlo je važan za cjelokupno zdravlje. Tipično, odrasli trebaju oko sedam do devet sati sna po noći. Ovaj broj nije isti za sve i može varirati ovisno o nizu čimbenika. Važnije od broja sati sna je kvaliteta sna svake noći. Potrebe za snom također se mijenjaju tijekom života kako ljudi stare. Ukoliko […]

Depresija

Depresija i terapija – molim Vaše mišljenje

Lijekovi

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Bol

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Anksioznost

Molim savjet vezano za anksioznost moga muža

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?