Voće inhibira apsorpciju nekih peroralno uzetih lijekova

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Voćni sokovi od grejpa, naranče i jabuke kao i od ostalih vrsta voća, djelomično smanjuju oralnu apsorpciju nekih lijekova na način što blokiraju crijevne transportere koji sudjeluju u apsorpciji lijekova.

Na posljednjem američkom kongresu kemičara zaključeno je kako je najbolji i najsigurniji način peroralnog uzimanja lijekova s čašom vode natašte kako se ne bi omela apsorpcija lijeka.

Prva spoznaja na ovu temu bila je o blokirajućem učinku soka od grejpa na enzimatski sustav koji sudjeluje u metabolizmu lijekova tzv. citokrom p450 3A4. Od ove spoznaje do danas, utvrđeno je da najmanje 50 lijekova nosi rizik od pojave nuspojava induciranih istovremenim pijenjem grejpa. Istraživači su utvrdili da je apsorpcija antihistminika feksofenadina smanjena za 50% kada se konzumira sa sokom od grejpa ili čašom vode koja sadrži flavonoid naringin (sastojak grejpa), stoga učinkovitost lijeka može biti značajno reducirana. Naringin ima izrazitu specifičnost za neke lijekove i vitamine koji su topljivi u vodi i visoko polarizirani.

Sličan efekt je uočen kod imunosupresiva ciklosporina, etoposida (lijek protiv malignih bolesti), nekih beta blakotora (atenolola, celiprolola, talinolola), i nekih antibiotika (ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola).

Farmakolozi smatraju da su dosadašnja otkrića samo vrh sante leda

Grejp djeluje na crijevni transportni enzim – organski anion transportni polipeptid (OATP)1A2, koji ne traje duže od 4 sata. Dakle postoji vremensko razdoblje koje omogućava konzumaciju soka bez zabrinutosti da smo poremetili apsorpciju lijeka. Flavonoidi se nalaze u mnogom voću i povrću stoga njihov učinak na apsorpciju zasigurno nije ograničen samo na 3 vrste voća poput naranče, grejpa i jabuke.

Svakako je vrlo korisno imati saznanja o učinku vočnih sokova na apsorpciju lijeka kako bi učinak medikamentne terapije bio što bolji. Daljnja istraživanja u budućnosti trebala bi rasvijetliti problem apsorpcije lijekova i konzumacije voća i povrća.

Zaključak: Uzimajte lijekove natašte sa čašom vode, a voće konzumirajte minimalno 4 sata prije ili poslije uzimanja tableta!
Oprez kod: ciklosporina, etoposida, atenolola, celiprolola, talinolola, ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola. 
Ne piti voćne sokove sa lijekom ITRAC-3 !

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Lijekovi

Ima li interakcija između ova dva lijeka?

Antioksidansi

Izlaganje suncu može biti opasno ako se uzimaju lijekovi

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Nakon dugog razdoblja nestabilnog proljetnog vremena, napokon se pojavilo sunce. Iako uživamo u ljetnim radostima i veselimo se dužim danima, godišnjem odmoru i odlasku na more, jake sunčeve zrake za mnoge od nas nose i određene opasnosti. Osobe koje uzimaju lijekove za kronične bolesti, kao i one koje moraju koristiti antibiotike za vrijeme sunčanih dana, […]

Lijekovi

Kako liječiti kroničnu nesanicu?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Dobar noćni san vrlo je važan za cjelokupno zdravlje. Tipično, odrasli trebaju oko sedam do devet sati sna po noći. Ovaj broj nije isti za sve i može varirati ovisno o nizu čimbenika. Važnije od broja sati sna je kvaliteta sna svake noći. Potrebe za snom također se mijenjaju tijekom života kako ljudi stare. Ukoliko […]

Napad migrene

Kako se liječi migrena?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Bol

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

KKS

Što je uzrok crvenim točkicama na koži nogu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]