Voće inhibira apsorpciju nekih peroralno uzetih lijekova

Voćni sokovi od grejpa, naranče i jabuke kao i od ostalih vrsta voća, djelomično smanjuju oralnu apsorpciju nekih lijekova na način što blokiraju crijevne transportere koji sudjeluju u apsorpciji lijekova.

Na posljednjem američkom kongresu kemičara zaključeno je kako je najbolji i najsigurniji način peroralnog uzimanja lijekova s čašom vode natašte kako se ne bi omela apsorpcija lijeka.

Prva spoznaja na ovu temu bila je o blokirajućem učinku soka od grejpa na enzimatski sustav koji sudjeluje u metabolizmu lijekova tzv. citokrom p450 3A4. Od ove spoznaje do danas, utvrđeno je da najmanje 50 lijekova nosi rizik od pojave nuspojava induciranih istovremenim pijenjem grejpa. Istraživači su utvrdili da je apsorpcija antihistminika feksofenadina smanjena za 50% kada se konzumira sa sokom od grejpa ili čašom vode koja sadrži flavonoid naringin (sastojak grejpa), stoga učinkovitost lijeka može biti značajno reducirana. Naringin ima izrazitu specifičnost za neke lijekove i vitamine koji su topljivi u vodi i visoko polarizirani.

Sličan efekt je uočen kod imunosupresiva ciklosporina, etoposida (lijek protiv malignih bolesti), nekih beta blakotora (atenolola, celiprolola, talinolola), i nekih antibiotika (ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola).

Farmakolozi smatraju da su dosadašnja otkrića samo vrh sante leda

Grejp djeluje na crijevni transportni enzim – organski anion transportni polipeptid (OATP)1A2, koji ne traje duže od 4 sata. Dakle postoji vremensko razdoblje koje omogućava konzumaciju soka bez zabrinutosti da smo poremetili apsorpciju lijeka. Flavonoidi se nalaze u mnogom voću i povrću stoga njihov učinak na apsorpciju zasigurno nije ograničen samo na 3 vrste voća poput naranče, grejpa i jabuke.

Svakako je vrlo korisno imati saznanja o učinku vočnih sokova na apsorpciju lijeka kako bi učinak medikamentne terapije bio što bolji. Daljnja istraživanja u budućnosti trebala bi rasvijetliti problem apsorpcije lijekova i konzumacije voća i povrća.

Zaključak: Uzimajte lijekove natašte sa čašom vode, a voće konzumirajte minimalno 4 sata prije ili poslije uzimanja tableta!
Oprez kod: ciklosporina, etoposida, atenolola, celiprolola, talinolola, ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola. 
Ne piti voćne sokove sa lijekom ITRAC-3 !

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika