Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni vosak koji ima svojstva raspršivanja plavog i ultraljubičastog zračenja. Zbog voska građenog od sićušnih struktura tanjih od tisućitog dijela papira,   boja ploda čini se plava, a ne crvena kakvu bismo očekivali zbog prisutnosti crvenog pigmenta antocijanina. Priroda nas ne prestaje iznenađivati, a znanstvenici i dalje uspješno otkrivaju nove korisne spojeve u hrani.

Nutritivni sastav borovnica

Borovnice (red Vaccinium) su izrazito nutritivno bogato voće koje obiluje prehrambenim vlaknima i antioksidansima posebice vitaminom C, vitaminima B skupine, vitaminom E i A. Borovnice osiguravaju i selen, cink, željezo i mangan te sadrže beta-karoten, lutein i zeaksantin. Posebno su bogate bioaktvnim spojevima flavonoidima i to antocijanidinima i flavanolima kao i fenolnim kiselinama (hidroksi derivata cinamične kiseline).

Zdravstvene koristi od borovnica

Do sada objavljena klinička istraživanja o djelovanju borovnica na zdravlje ukazuju da borovnice mogu biti korisne za:

  • Kognitivno zdravlje (poboljšavaju kratkoročnu memoriju)
  • Zdravlje srca i krvnih žila (snižavaju krvni tlak, doprinose boljem radu krvnih žila i cirkulaciji)
  • U organizmu djeluju protuupalno

Prema nekim istraživanjima borovnice utječu i na zdravlje crijeva smanjujući propusnost crijeva i modulirajući sastav mikrobiote. Blagotvorno djelovanje na zdravlje pokazalo se kod unosa 180 g svježih borovnica ili oko 80 komada dnevno ili pak kod unosa 26 grama liofiliziranih borovnica.

Najnovije istraživanje o borovnicama – ekstrakt borovnice pomaže kod osjećaja umora i pospanosti nakon jela

Randomizirano, dvostruko slijepo, crossover, placebo istraživanje provedeno je u dva dijela i trajalo je pet tjedana. U prvom dijelu studije sudjelovalo je 28 zdravih starijih osoba od 68 do 75 godina, a istraživači su ispitivali učinak različitih doza ekstrakta borovnice (111 mg, 222 mg, 444 mg ili 888 mg) u usporedbi s placebom na pamćenje, donošenje odluka i zdravlje srca. Sudionici su ručali jedan sat prije testiranja. Cilj je bio otkriti najbolju dozu i vrijeme uzimanja borovnice za maksimalne koristi za mozak tijekom dana.

Dodatak prehrani koji su sudionici uzimali sastojao se od ekstrakta praha divlje borovnice (89%) (uz dvije aminokiseline L-cistein i L-glutation), koji sadrži najmanje 35% polifenola i najmanje 5% antocijana.

Istraživači su zaključili da je uzimanje jedne doze od 222 mg ekstrakta borovnice poboljšalo brzinu reakcije sudionika nakon ručka. Ovi rezultati pokazuju da čak i mala količina ekstrakta borovnice može donijeti koristi u poboljšanju kognitivnih funkcija i zdravlja srca. Osim toga, primijetili su da bi ove prednosti mogle biti posebno važne za starije osobe, jer čak i male promjene u brzini reakcije i krvnom tlaku mogu značajno poboljšati njihovo svakodnevno funkcioniranje i opće zdravlje.

Jesu li sibirske borovnice bolje od standardnih?

Lonicera caerulea je voćna vrsta porijeklom iz sjeveroistočne Azije. Naziva se još i sibirska borovnica zbog plodova koji bojom i veličinom podsjećaju na borovnice, no različitog su botaničkog reda. Ipak, obje vrste sličnog su antioksidativnog sastava odnosno podjednako su blagotvorne za zdravlje i svakako bi ih trebali redovito uključiti u prehranu.

Literatura:

  • Middleton R, Tunstad SA, Knapp A, Winters S, McCallum S, Whitney H. Self-assembled, disordered structural color from fruit wax bloom. Sci Adv. 2024 Feb 9;10(6):eadk4219.
  • Miller K, Feucht W, Schmid M. Bioactive Compounds of Strawberry and Blueberry and Their Potential Health Effects Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Nutrients. 2019 Jul 2;11(7):1510.
  • Della Lucia CM, Oliveira LA, Dias KA, Pereira SMS, da Conceição AR, Anandh Babu PV. Scientific Evidence for the Beneficial Effects of Dietary Blueberries on Gut Health: A Systematic Review. Mol Nutr Food Res. 2023 Aug;67(15):e2300096.
  • Wood E, Hein S, Mesnage R, Fernandes F, Abhayaratne N, Xu Y, Zhang Z, Bell L, Williams C, Rodriguez-Mateos A. Wild blueberry (poly)phenols can improve vascular function and cognitive performance in healthy older individuals: a double-blind randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2023 Jun;117(6):1306-1319.
  • Cheng, N.; Barfoot, K.L.; Le Cozannet, R.; Fança-Berthon, P.; Lamport, D.J.; Williams, C.M. Wild Blueberry Extract Intervention in Healthy Older Adults: A Multi-Study, Randomised, Controlled Investigation of Acute Cognitive and Cardiovascular Effects. Nutrients 2024, 16, 1180.
  • Silva, Aruma & Rupasinghe, H P Vasantha. (2021). Effect of growing location on anthocyanin content and total antioxidant capacity of haskap (Lonicera caerulea L.) berry: A preliminary investigation. Horticultural Science. 48. 183-189. 10.17221/79/2020-HORTSCI.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Vitamin D

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Neredovita stolica i detox

Antidepresivi

Izlaganje suncu može biti opasno ako se uzimaju lijekovi

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Nakon dugog razdoblja nestabilnog proljetnog vremena, napokon se pojavilo sunce. Iako uživamo u ljetnim radostima i veselimo se dužim danima, godišnjem odmoru i odlasku na more, jake sunčeve zrake za mnoge od nas nose i određene opasnosti. Osobe koje uzimaju lijekove za kronične bolesti, kao i one koje moraju koristiti antibiotike za vrijeme sunčanih dana, […]

Vitamin A

Zdravlje vida – je li sve u dodacima prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Dolaskom u određene godine, često se otkrivaju kronične bolesti i stanja zbog kojih počinjemo razmišljati o prilagodbama i zdravijem načinu života. Dodaci prehrani koji utječu na srce i krvožilni sustav te mozak su traženi i o njima se puno zna. No postoji još jedan organ koji zahtijeva našu pozornost a često ga zaboravljamo. Oko je […]

Akne

Kako se riješiti flekica od akni?

Gripa

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]