Herpes zoster

Herpes zoster posljedica je reaktivacije varicella-zoster virusa (humani herpes virus tip 3) koji se nalazi latentan u posteriornim ganglijima dorzalnih korjenova kralježnične moždine. Češće se pojavljuje u starijih i imunokomprimitiranih bolesnika. Nema jasno definiranih okidača za pojavu bolesti. Inkubacija je 7-21 dana.

Bolest počinje parestezijama, probadanjem ili bolom drukčijeg karaktera u zahvaćenoj regiji, a nakon 2-3 dana pojavljuju se nakupine vezikula na eritematozno promijenjenoj koži. Promjene su tipično jednostrane, a zahvaćeno područje hiperestetično te pacijent može trpjeti jake bolove. Kožne promjene ostaju nepromijenjene 3-5 dana, a herpes zoster se može proširiti na druge regije kože, kao i na visceralne organe, posebno kod imunokompromitiranih bolesnika.

Oftalmički herpes zoster pojavljuje se kod zahvaćenosti gangliona Gasseri, a bol i vezikule su lokalizirani na vjeđama i oko oka, distribucija im odgovara oftalmičkoj grani 5. moždanog živca. Vezikule na vrhu nosa (Hutchinsonov znak) ukazuje na zahvaćenost nazocilijarne grane i obično tešku očnu bolest, a zahvaćenost oka moguća je i bez promjena na vrhu nosa. Na herpes zoster treba posumnjati u bolesnika s karakterističnim vezikulama i bolovima koji zahvaćaju jedan dermatom.

Dijagnoza se većinom postavlja na osnovu kliničke slike. Herpes simpleks virus može uzrokovati slične kožne promjene, ali za razliku od herpes zostera ima sklonost recidivima i ne zahvaća jedan dermatom. Dolazi u obzir i citološki test dna mjehurića, kao i serologija. U liječenju pomažu hladni oblozi, ali većinom je potrebno liječenje analgeticima.

Oralni antivirotici smanjuju težinu i trajanje promjena, učestalost postherpetične neuralgije i udio ozbiljnih komplikacija u imunokompromitiranih i trudnica. Liječenje treba započeti što prije, najbolje tijekom prodroma, a vjerojatno nije učinkovito ako se započne 72h nakon pojave kožnih promjena. Famciklovir 3x500mg 7 dana i valaciklovir 3×1 g 7 dana imaju bolju bioraspoloživost nego aciklovir koji se daje u dozi 5x800mg 7 dana.

Lokalna terapija aciklovir kremom nije indicirana. Kortikosteroidi ublažavaju izlječenje i umjereno ublažavaju bol, ali ne smanjuju incidenciju postherpetične neuralgije. Liječenje postherpetične neuralgije često predstavlja problem.

U liječenju se koriste gabapentin, ciklički antidepresivi, srednja doza kortikosteroida per os te lokalna primjena kapsaicina ili lidokaina. Ponekad su nužni i opioidni analgetici. U liječenju oftalmičkog herpes zostera preporuča se uključiti i oftalmologa.

Prevencija uključuje prevenciju primoinfekcije cijepljenjem djece i osjetljivih skupina odraslih osoba. Cijepljenje protiv VZV –a smanjuje incidenciju herpes zostera u starijih bolesnika koji su preboljeli varicelu. Obzirom da se radi o zaraznoj bolesti potrebno je djelomično izolirati pacijenta te ga uputiti u stroge higijenske mjere (ne korištenje zajedničkog ručnika i posteljine s ostalim ukućanima, pranje ruku i sl.)

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika