Exanthema subitum – trodnevna vrućica

Exanthema subitum počinje naglim porastom tjelesne temperature, najčešće bez ikakvih drugih znakova bolesti. Temperatura je u pravilu visoka, često viša od 39.5°C, a traje 3-5 dana.

Ova uobičajena virusna infekcija može uzrokovati zabrinutost roditelja jer uzrokuje često vrlo visoku temperaturu kod malog djeteta. Ipak, bolest je sasvim bezazlena i u pravilu prolazi bez ikakvih posljedica.

Bolest s mnogim imenima

Postoji nekoliko naziva za ovu bolest: exanthema subitum, šesta bolest, roseola infantum ili trodnevna vrućica. Radi se o virusnoj osipnoj bolesti koja se najčešće javlja kod dojenčadi i male djece do 3. godine života. Uzrokuje ju virus koji se zove humani herpes virus, najčešće tip 6 (HHV 6). Bolest se javlja tijekom cijele godine, iako češće u proljeće i ljeto. Infekcija se širi slinom bolesnog djeteta, kapljičnim putem ili bliskim kontaktom.

Kako prepoznati ovu bolest?

Exanthema subitum počinje naglim porastom tjelesne temperature, najčešće bez ikakvih drugih znakova bolesti. Temperatura je u pravilu visoka, često viša od 39.5°C, a traje 3-5 dana. Dijete u porastu temperature može biti nervozno, razdražljivo, umorno, slabijeg apetita, ali kad se temperatura snizi obično je dijete dobrog općeg stanja i ne doima se ozbiljnije bolesno. Ponekad se javi povraćanje i proljev, a kod neke djece postoje blagi respiratorni simptomi i otok limfnih čvorova na vratu. Nakon nekoliko dana temperatura se najčešće naglo normalizira, a po trupu djeteta izbija osip. Osip je sitno točkasti, ružičasti, ponekad blago uzdignut, a na pritisak sasvim izblijedi. Dijete ne osjeća svrbež, a osip se može s trupa proširiti na vrat i lice, te na udove. Nakon pojave osipa temperatura u pravilu više ne raste, a osip prolazi kroz nekoliko dana.

Kako se postavlja dijagnoza?

Obzirom na tipičnu kliničku sliku, dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i pregleda djeteta. Ako se roditelji jave liječniku prije izbijanja osipa, najčešće se pregledom ne može otkriti nikakvih odstupanja. U tom slučaju se mogu napraviti uobičajene pretrage kako bi se isključili drugi uzroci povišene temperature (krvna slika i urin). U krvnoj slici se često nađe snižen broj ukupnih leukocita i povećan udio limfocita.

Kako se bolest liječi?

Bolest se liječi simptomatski, važno je snižavati povišenu temperaturu lijekovima (paracetamol, ibuprofen) i uobičajenim fizikalnim mjerama, te paziti da dijete unosi dovoljno tekućine.

Koje su moguće komplikacije?

Ponekad uslijed naglog porasta tjelesne temperature može doći do razvoja febrilnih konvulzija (grčevi u temperaturi), dijete izgubi svijest i klone ili počne naglo trzati rukama i nogama. Ovo je stanje za roditelje uvijek jako dramatično, ali u pravilu prolazi spontano kroz nekoliko minuta i ne ostavlja nikakve posljedice. U slučaju pojave febrilnih konvulzija, bilo kakvog poremećaja općeg stanja ili pojave osipa koji ne blijedi na pritisak, treba dijete odmah odvesti liječniku.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika