Kako na siguran način zaštititi dijete od uboda insekata

Ubodi većine insekata uzrokovat će samo nelagodu i dosadan svrbež, ali ponekad se ubodi insekata mogu inficirati, uzrokovati teže alergijske reakcije, a neki kukci mogu biti prenositelji ozbiljnih bolesti.

Na mjestu uboda insekta obično se javlja manja crvenkasta ograničena oteklina koja svrbi, a ponekad može biti i bolna. Ti su simptomi posljedica lokalnog toksičnog učinka insekta, a tegobe se povlače u idućih par sati ili dana. Kod ljudi koji su skloni blažim alergijskim reakcijama na ubode insekata, može se javiti jača oteklina okolne kože uz bolnost i crvenilo. Najteži oblik alergijske reakcije je anafilaksija koja se očituje pojavom koprivnjače (urtikarija) po cijelom tijelu, mučninom, otežanim disanjem, kašljem, oticanjem u području lica i usta, otežanim gutanjem, omaglicom i klonulošću i poremećajem svijesti. Ova je reakcija po život opasna i u slučaju pojave ovakvih simptoma potrebna je hitna medicinska pomoć. Ako je dijete ikad prije imalo sličnu reakciju, uvijek imajte sa sobom adrenalin za primjenu putem autoinjektora (EpiPen ili sl.).

Što napraviti nakon uboda insekta?

Ukoliko dijete nema znakova alergijske reakcije, možete započeti liječenje kod kuće:

  • Uklonite žalac ili druge dijelove insekta iz kože.
  • Operite kožu blagim sapunom i isperite mlazom vode.
  • Stavite hladni oblog kroz barem 10 minuta.
  • Ako je ubod na ruci ili nozi, podignite taj dio tijela na povišeno kako bi smanjili otok.
  • Namažite mjesto uboda kremom koja sadrži antihistaminik kako bi smanjili svrbež. Svakako pokušajte spriječiti češanje rane jer može uzrokovati infekciju.
  • Ako dijete osjeća jaki svrbež ili bolnost, možete mu dati odgovarajuću dozu antihistaminika u sirupu ili paracetamol protiv bolova.

Ukoliko je ubod u području usne šupljine i oka, odvedite dijete liječniku. Potražite pomoć liječnika i ako simptomi ne prolaze unutar nekoliko dana ili se pogoršavaju, ako se javi veći otok i crvenilo okolne kože, te ako se jave znakovi infekcije (gnojna sekrecija uz jače crvenilo i bolnost). U slučaju pojave povišene temperature, bolova i mišićima i zglobovima, neobičnog osipa ili drugih općih simptoma, potražite medicinsku pomoć.

Kako spriječiti ubode insekata?

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći da se obranite od uboda insekata. Mirno se udaljite od stršljenova, pčela i osa, nemojte mahati rukama i nemojte ih pokušavati udariti. Za izlet u prirodu uvijek nosite zatvorene cipele te pokrijte kožu hlačama i majicama dugih rukava. Na izloženu kožu nanesite repelent za insekte. Na otvorenom pokrijte hranu, te ne ostavljajte otvorene vreće za smeće. Uklonite iz svog dvorišta vodu koja se zadržava u teglama za cvijeće i dječjim bazenima, navečer pokrijte jezerca i pojilice za ptice. Budite osobito pažljivi pri boravku u cvijetnjaku ili voćnjaku te uz stajaće vode. Naučite djecu kako izgleda gnijezdo ose i stršljena i upozorite ih da nikada ne diraju insekta bez prisutnosti odrasle osobe.

Koji su repelenti insekata sigurni za djecu?

Većina repelenata sadrže sintetske tvari kao što su DEET (dietiltoluamid) ili pikaridin. DEET se ne smije koristiti kod djece mlađe od 2 mjeseca. Prema smjernicama AAP (American Academy of Pediatrics) repelenti za djecu mogu sadržavati DEET u koncentraciji do 10-30%, pri čemu je učinak podjednak, ali je trajanje zaštite različito (proizvod s 10% DEET štiti kroz 2 sata, a onaj s 30% DEET kroz 5 sati). Uvijek izaberite proizvod s najnižom koncentracijom DEET koja pruža željeno trajanje zaštite. Pikaridin je dostupan u koncentracijama od 5-10% i podjednako je učinkovit kao DEET.

Uvijek pročitajte upute na proizvodu i primjenjujte ga u skladu s preporukama. Ne nanosite repelent na oštećenu kožu, iritacije i rane. Nemojte ga nanositi na područje oko usta i očiju, te na dlanove male djece. Po povratku kući, operite repelent s kože sapunom i vodom. Držite repelente izvan dosega djece, te nemojte dozvoliti da ih sami nanose na kožu. Svakako izbjegavajte mogućnost da repelent dospije u usta i oči djeteta. Ne preporuča se koristiti proizvode s kombinacijom sastojaka repelent/zaštita od sunca jer je zaštitu od sunca potrebno nanositi više puta dnevno, a repelent se ne smije primjenjivati tako često.

Osim ovih sintetskih tvari, postoje brojne prirodne tvari koje mogu odbijati insekte. U tu se svrhu koriste eterična ulja lavande, geranija, limunske trave, mentola, eukalptusa, ružmarina, melise, timijana, komorača, pačulija, cedra, čajevca i brojna druga.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika