Kako pravilno njegovati pupak novorođenčeta

Jedna od mnogih briga s kojom se roditelji suočavaju po dolasku kući iz rodilišta je briga o pupku novorođenčeta. Iako u početku može izgledati komplicirano, njega pupka se jednostavno može opisati kao nastojanje da pupčani batrljak bude suh i čist dok sam ne otpadne.

Funkcija pupkovine

Za vrijeme trudnoće dijete je pupkovinom povezano s majkom. Kroz pupkovinu prolaze krvne žile koje omogućuju izmjenu tvari i plinova između fetalne i majčine krvi u posteljici. Neposredno po rođenju djeteta pupkovina se podvezuje nekoliko centimetara od kože, te nakon rezanja ostaje kratki pupčani batrljak. Presijecanje pupkovine nije bolno ni za majku niti za dijete, jer pupkovina nije opskrbljena živcima. U početku je pupčani batrljak sivkasto ružičast, gladak i sjajan, a u idućim danima polako se suši i mijenja boju preko smeđe do crne, dok konačno ne otpadne. Pupčani batrljak obično otpadne do kraja drugog tjedna života, ali ponekad i kasnije.

Njega pupčanog batrljka

U razvijenim zemljama infekcija pupka novorođenčeta javlja se relativno rijetko, u 1 od 1000 novorođenčadi, dok se u siromašnim zemljama vidi znatno češće, u 8% do čak 22% novorođenčadi. Zato se preporuke za njegu pupka razlikuju. U našim uvjetima, pupčani batrljak najbolje je njegovati tako da se održava čistim i suhim. Prije njege pupka novorođenčeta uvijek operite ruke. Nekad se preporučalo očistiti pupčani batrljak alkoholom, ali se danas smatra da to nije potrebno jer alkohol osim ‘opasnih’ uništava i ‘dobre’ bakterije koje ubrzavaju sušenje batrljka, a može uzrokovati i iritaciju nježne kože novorođenčeta. Ne preporuča se više niti rutinska primjena antibiotskih prašaka i masti, jer to teoretski može podržati rast bakterija otpornih na antibiotike. Treba omogućiti cirkulaciju zraka oko pupčanog batrljka, ne treba ga čvrsto pokrivati. Prednji dio pelene treba presaviti kako bi pupak bio izvan pelene. Dok pupčani batrljak ne otpadne, dijete ne treba kupati u kadici, dovoljno je oprati ruke, pregibe i pelensku regiju vlažnim ručnikom. Nemojte povlačiti pupčani batrljak, čak ni onda kad se čini da visi o sasvim tankoj niti, on mora sam otpasti. Kad otpadne, može se vidjeti diskretan krvavi trag u pupku.

Kada se treba zabrinuti?

Po otpadanju pupčanog batrljka u dnu pupka ponekad se vidi crvenkasta, vlažna izraslina (granulom pupka) koju je potrebno lapizirati, tj. dotaknuti štapićem srebro-nitrata. Lapizacija za novorođenče nije bolna. Ako primijetite gnojnu sekreciju ili neugodan miris iz pupčane ranice ili okolna koža postane crvena, otečena, javite se što prije pedijatru. Svakako odvedite dijete na pregled pedijatru ako dobije povišenu temperaturu, postane klonulo ili ima bilo kakav drugi poremećaj općeg stanja. Ako pupčana ranica krvari, tj. ako se nakon što obrišete kap krvi pojavi nova, potreban je pregled pedijatra. Ukoliko pupčani batrljak ne otpadne nakon tri tjedna, javite se pedijatru.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika