Laringitis kod djece

Akutni laringitis obilježen je naglim nastupom simptoma – promuklošću, kašljem poput laveža psa i ponekad otežanim disanjem.

Akutni laringitis obilježen je naglim nastupom simptoma – promuklošću, kašljem poput laveža psa i ponekad otežanim disanjem. Većinom je bolest blagog tijeka, ali početak bolesti može biti jako dramatičan za dijete i za roditelje kojima se čini da se dijete usred noći guši u kašlju. Zbog toga je laringitis čest razlog noćnih posjeta hitnoj pedijatrijskoj ambulanti u zimskim mjesecima.
Grkljan (larinks) je dio dišnog puta između ždrijela (farinks) i dušnika (trahea), a u njemu se nalaze glasnice koje titranjem proizvode zvukove. Akutni laringitis je upala grkljana i glasnica koja se najčešće vidi kao dio virusnih infekcija gornjih dišnih puteva, uglavnom u jesensko-zimskom periodu. Najčešće pobolijevaju djeca u dobi od 6 mjeseci do 3 godine. Virusi koji uzrokuju laringitis su uobičajeni uzročnici infekcija gornjih dišnih puteva kao virusi parainfluence, influence, adenovirus, RSV, humani metapneumovirus.
Simptomi akutnog laringitisa
Kako je laringitis dio virusne infekcije gornjih dišnih puteva, bolest najčešće započinje simptomima prehlade, dijete ima blago do umjereno povišenu temperaturu, začepljenost i curenje nosa, suho kašljucanje, grlobolju. Kod neke djece se u idućih dan-dva razviju simptomi laringitisa: promuklost, kašalj poput laveža psa i otežano disanje s grubim, strugajućim udahom (stridor). Otežan udah često je čujan u plaču i u kašlju, ali otežan udah u mirovanju ukazuje na teži oblik bolesti. Simptomi laringitisa nastupaju naglo, najčešće tijekom noći.
Kako pomoći djetetu s laringitisom kod kuće
Kad dijete usred noći odjednom počne promuklo kašljati i čujno disati, roditelju nije lako ostati miran. Dijete je preplašeno osjećajem nedostatka zraka i zbog toga diše ubrzano, čime se simptomi još više pogoršavaju. Izuzetno je važno da roditelj svojom reakcijom umiri dijete, treba pokušati govoriti mirnim glasom i ne pokazati strah. Gornji dio tijela djeteta treba povisiti, najbolje je posjesti dijete sebi u krilo. Djetetu će goditi hladni vlažni zrak, može se dijete utopliti i iznijeti na svježi zrak kroz kraće vrijeme. Koji put pomaže boravak u prostoriji u kojoj je zrak ovlažen (kupaonica zaparena vrućom vodom u tušu ili sl.). Ako dijete ima vrućicu, treba ju sniziti odgovarajućim mjerama i lijekovima, te dati djetetu tekućine.
Lijekovi za liječenje laringitisa
Kortikosteroidi dokazano olakšavaju tegobe kod laringitisa i skraćuju trajanje bolesti. Mogu se primijeniti na usta, u obliku injekcije (intramuskularno ili intravenski), u obliku supozitorija ili kao inhalacija. Djeluju tako da smanjuju otok sluznice i olakšavaju disanje, djeluju unutar 2-3 sata, a učinak im traje oko 24 sata, ovisno o pripravku. Epinefrin se primjenjuje u obliku inhalacije, djeluje također smanjujući otok sluznice, ali mu je djelovanje brže (unutar 10-30 minuta), a učinak mu taje do 2 sata, nakon čega se može ponovo primijeniti.
Na što još treba pripaziti dok se dijete ne oporavi?
Svakako treba izbjegavati izlaganje djeteta duhanskom dimu i drugim iritansima. Korisno je vlažiti zrak prostorije u kojoj dijete boravi i spava, mogu pomoći inhalacije fiziološkom otopinom. Dijete treba podučiti da ne viče, ali i da ne šapće jer šaptanje uzrokuje naprezanje glasnica. Dijete mora piti dosta tekućine. Obzirom da pogoršanje laringitisa obično nastupa noću, preporučljivo je da dok se dijete ne oporavi spava u istoj prostoriji s roditeljima kako bi se na vrijeme uočilo otežano disanje ili bilo kakvo pogoršanje.
Tijek bolesti
Bolest traje 3 do 7 dana, uz postupan oporavak kroz taj period. U slučaju produljenog trajanja simptoma, vrućice i pogoršanja općeg stanja može se raditi o sekundarnoj bakterijskoj infekciji koja se razvila na virusom oštećenoj sluznici dišnog puta. Primarne bakterijske infekcije larinksa imaju znatno ozbiljniju kliničku sliku s izraženim općim simptomima, otežanim disanjem i teže poremećenim općim stanjem djeteta. Zahvaljujući redovnom procjepljivanju djece protiv difterije i hemofilusa influence tip B danas su primarne bakterijske infekcije larinksa izuzetno rijetke.
Kada dijete odvesti liječniku?
Dijete koje ima laringitis odvedite liječniku odmah ako:
1. dijete otežano diše i u mirovanju, vidljivo je širenje nosnica, uvlačenje međurebrenih prostora i jamice iznad prsne kosti
2. ima ponavljane učestale napadaje promuklog kašlja poput laveža psa
3. udah djeteta je i u mirovanju čujan, poput struganja ili glasnog zvižduka (stridor)
4. dijete ne može plakati niti govoriti jer otežano udiše zrak
5. dijete pojačano slini jer ne može gutati
6. dijete ima vrućicu iznad 38.5 °C
7. koža djeteta je izrazito blijeda ili plavičasto-siva
8. ako je dijete klonulo, iscrpljeno, ima bilo kakav poremećaj svijesti ili je opće stanje djeteta takvo da je roditelj zabrinut.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika