Lyme borelioza kod djece

Boravak u prirodi i na otvorenom u toplijim mjesecima ima blagotvoran učinak na zdravlje djece, ali nosi sa sobom i neke rizike. Jedan od njih su ugrizi krpelja i krpeljima prenosive bolesti.

Uzročnik i način prijenosa bolesti

Lyme borelioza je najčešća krpeljima prenosiva bolest na našem području. Uzročnik bolesti je bakterija iz roda Borrelia, najčešće Borrelia burgdorferi. U prirodi su joj rezervoar divlji glodavci (miševi, vjeverice, voluharice), a na čovjeka se prenosi ugrizom šumskog krpelja. U Hrvatskoj se godišnje registrira 200-450 oboljelih, najviše u sjeverozapadnom dijelu zemlje, ali i u Gorskom Kotaru, Primorju i Istri. Krpelji najčešće obitavaju u šumovitim područjima, odgovaraju im sjenovita i vlažna mjesta kao visoka trava, grmlje, gustiš i nisko raslinje. Najbrojniji su u proljeće i ljeto, ali se mogu naći i u jesenskim mjesecima. Kontakt s krpeljom ne znači nužno da će dijete oboljeti od neke krpeljima prenosive bolesti jer se često krpelji ne stignu prihvatiti za kožu ili kontakt ne traje dovoljno dugo, a također nisu svi krpelji zaraženi. Na mjestu ugriza krpelja može se javiti manja oteklina i crvenilo, nalik ubodu komarca. To nije posljedica prijenosa bolesti, već iritacije slinom krpelja i ta promjena ubrzo spontano prolazi. Ukoliko je krpelj zaražen i ako kontakt traje dovoljno dugo (dulje od 24-36 sati), može doći do prijenosa infekcije.

Klinička slika – rana i kasna infekcija

1. Rana infekcija

Prvi stadij bolesti počinje pojavom tipičnog osipa (erythema migrans) na mjestu prethodnog ugriza krpelja. Osip se javlja prosječno 2-3 tjedna (moguće i 3-32 dana) nakon ugriza, a izgleda kao crvenilo koje se koncentrično širi oko mjesta ugriza. Ponekad se crvenilo može raširiti i do 30 cm u promjeru. Crvenilo blijedi u središtu i daje osipu izgled prstena ili mete. Ponekad se uz osip jave i blagi opći simptomi (vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima). Drugi stadij bolesti javlja se nekoliko tjedana nakon pojave osipa, a nastaje prodorom bakterija u krv. Karakteriziran je pojavom udaljenih promjena na koži koje izgledaju slično kao ona koja se javila na mjestu uboda, ali i promjenama na srcu (poremećaji srčanog ritma), zglobovima i živčanom sustavu (meningitis, bolovi u leđima, slabost ličnog živca koja se očituje kao asimetrija kod osmijeha).

2. Kasna infekcija

Kasna infekcija (treći stadij bolesti) može se javiti mjesecima nakon početka bolesti, a očituje se vrlo varijabilnim simptomima (promjene kože, živčanog sustava i zglobova) koji mogu biti ozbiljni, dugotrajni i mogu stvarati teškoće u dijagnostici i liječenju.

Kako se postavlja dijagnoza bolesti?

Dijagnoza bolesti u prvom stadiju (erythema migrans) postavlja se na temelju kliničke slike, a u kasnijim stadijima bolesti za dokaz infekcije Borreliom burgdorferi potrebne su specifične laboratorijske pretrage iz krvi i likvora.

Liječenje

Liječenje antibiotikom u prvom stadiju bolesti skraćuje trajanje osipa i sprječava rasap bakterija po organizmu i razvoj kasnijih stadija bolesti. U liječenju odraslih koristi se doksiciklin, a kod djece najčešće azitromicin, amoksicilin i cefuroksim. Bitno je da se liječenje antibiotikom provede dovoljno dugo.

Kako spriječiti bolest?

Obzirom da ne postoji cjepivo protiv ove bolesti, prevencija se provodi mjerama zaštite od ugriza krpelja tijekom boravka u prirodi (zaštititi kožu djeteta hlačama i majicama dugih rukava, staviti šeširić, koristiti repelente sigurne za djecu). Uvijek treba po povratku kući dijete otuširati i pregledati mu detaljno kožu i vlasište. Krpelji će se najvjerojatnije smjestiti na mjestima gdje je koža nježnija (iza koljena, između prstiju, pod rukom, u preponi, u pupku). Krpelji se najčešće nađu na raslinju do visine od 1 m, pa se zato kod djece često nađu u području iza ušiju i u vlasištu.

Što napraviti kada uočite krpelja na koži djeteta?

Važno je krpelja što prije ukloniti jer se rizik zaraze povećava ako je krpelj pričvršćen za kožu dulje od 24-36 sati. Čim uočite krpelja na djetetu, pokušajte ga odstraniti prihvaćajući ga tankom pincetom što bliže glavi, uz kožu. Mirno ga i polako povlačite dok se ne izvuče iz kože (nije ga potrebno zakretati kod izvlačenja). Pogrešno je krpelja prije izvlačenja ‘gušiti’ (uljem, alkoholom, lakom za nokte i sl.) jer se time uzrokuje pojačano izlučivanje sekreta i povećava se rizik prijenosa infekcije. Često se dogodi da krpelj kod izvlačenja pukne i da glavica zaostane u koži. To ne povećava rizik zaraze i u pravilu glavica krpelja kasnije izađe sama ili uz malo pomoći. Nakon što ste krpelja odstranili, očistite mjesto ugriza sapunom i vodom i istrljajte alkoholom. Nije potrebno nakon svakog kontakta s krpeljom potražiti pomoć liječnika, ali ako se kod djeteta unutar mjesec dana na mjestu ugriza pojavi osip ili se jave opći simptomi nalik gripi, dijete treba pregledati pedijatar.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika