Zaraza malom crijevnom glistom – enterobijaza

Mala crijevna glista (Enterobius vermicularis) je najčešći crijevni parazit u djece koja žive u područjima s umjerenom klimom. Učestalost zaraze ne ovisi o socioekonomskom standardu društva, te se zaraza može naći širom svijeta i u svim dobnim skupinama. Najčešće su zaražena djeca koja pohađaju dječje kolektive i članovi njihovih obitelji.

Mala crijevna glista (Enterobius vermicularis) je najčešći crijevni parazit u djece koja žive u područjima s umjerenom klimom. Učestalost zaraze ne ovisi o socioekonomskom standardu društva, te se zaraza može naći širom svijeta i u svim dobnim skupinama. Najčešće su zaražena djeca koja pohađaju dječje kolektive i članovi njihovih obitelji.

O uzročniku

Mala crijevna glista je parazit koji izgleda kao sitni bijeli crvić, duljine 5-13 mm. Čovjek se zarazi tako da proguta jajašca koja se u donjem dijelu crijeva razvijaju u ličinke i odrasle gliste. Odrasla ženka noću u području oko anusa odlaže jajašca, što uzrokuje svrbež.

Simptomi      

Većina zaraženih osoba nema nikakvih smetnji. Kod djece je glavna tegoba svrbež kože oko anusa, zbog čega ponekad dijete slabije spava. Kod djevojčica ponekad gliste mogu uzrokovati svrbež rodnice.

Kako se zaraza prenosi?

Jedini izvor zaraze je čovjek. Zaraza se može prenijeti direktnim putem – rukama koje dijete zaprlja zbog svrbeža anusa i na kojima se tako nađu zalijepljena jajašca. Jajašca preko ruku dospiju ponovo u usta zaraženog djeteta ili u usta zdravog djeteta. Osim toga, jajašca se mogu naći na predmetima koje dijete koristi (igračke, pidžame, donje rublje, posteljina), te mogu posrednim putem s onečišćenih predmeta doći do usta zdravog djeteta. Jajašca mogu preživjeti do 3 tjedna na sobnoj temperaturi. Prilikom istresanja posteljine i odjeće jajašca mogu jedno vrijeme ostati lebdjeti u zraku i biti progutana. Simptomi se javljaju 2-8 tjedana nakon što dijete proguta jajašca.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se obično postavlja tako da roditelj pronađe gliste u stolici ili oko anusa. Dijagnoza se može potvrditi mikroskopskom analizom perianalnog otiska. Otisak se uzima ujutro, prije pranja, tako da se pritisne prozirni selotejp na područje anusa i potom se zalijepi na predmetno stakalce. Otisak se uobičajeno uzima kroz 3 uzastopna jutra. Druga obrada u pravilu nije potrebna.

Liječenje

Mebendazol je djelotvoran lijek protiv malih crijevnih glista, dovoljna je samo jedna doza lijeka od 100 mg za svu djecu stariju od godinu dana. Obzirom da lijek djeluje samo na odrasle gliste, potrebno je liječenje ponoviti za 14 dana. Potrebno je istovremeno liječiti cijelu obitelj, čak i ako je zaraza dokazana kod samo jednog člana obitelji. Eventualno se mogu uzeti perianalni otisci svim članovima obitelji i dati terapija po prispjeću pozitivnih nalaza.

Prevencija

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, potrebno je za vrijeme liječenja kroz bar tri tjedna provoditi pojačane mjere osobne higijene. Potrebno je prati ruke sapunom i toplom vodom prije jela i nakon svake mogućnosti zagađenja jajašcima. Preporuča se svakodnevno jutarnje tuširanje i potom presvlačenje donjeg rublja, te svakodnevno mijenjanje pidžame i ručnika. Posteljno rublje treba presvlačiti bar dva puta tjedno dok traje liječenje. Rublje treba prati na temperaturi višoj od 55°C. Djeci treba kratko podrezati nokte, te oprati plišane igračke koje dijete koristi i osušiti ih u sušilici na temperaturi višoj od 55°C.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika