Depresija i organske bolesti

Depresija značajno povećava rizik nastanka organskih bolesti kao što su kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti. Ona je vodeći uzrok invaliditeta u svijetu , a predstavlja 4.-ti najveći zdravstveni problem.

Depresija značajno povećava rizik nastanka organskih bolesti kao što su kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti. Ona je vodeći uzrok invaliditeta u svijetu , a predstavlja 4.-ti najveći zdravstveni problem.
Tijekom jedne godine 5-8% stanovništva oboli od depresije, a 60% depresija nije prepoznato, njih 90% neadekvatno se liječi, a svega 10% je dobro liječeno. Vrlo često je depresija neprepoznata i kod bolesnika s organskim bolestima.

Depresija ima značajno veću prevalenciju kod pacijenata sa specifičnim organskim bolestima.
Uzrokuje, također, povećani rizik lošijeg ishoda bolesti kod pacijenata s infarktom miokarda, moždanim udarom ili, pak, dijabetesom.  Depresija je jednako rizična, baš kao i konvencionalni čimbenici rizika (debljina, pušenje, tjelesna neaktivnost) za kardiovaskularne bolesti. Pri tome, veliki depresivni poremećaj povećava stupanj relativnog rizika za razvoj kardiovaskluarnih bolesti 4x, a simptomi depresije povećavaju taj stupanj za 2x.
Zbog svega navedeno, jasno je da je pravovremeno otkrivanje, a potom i adekvatno liječenje depresije od iznimnog značaja.
Danas su najpropisaviji antidepresivi iz skupine SIPPS-a (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina).

Pri izboru antidepresiva važno je voditi brigu o tipu i težini depresije, tipu i težini kardiovaskularne/cerebrovaskularne bolesti, profilu nuspojava pojedinog antidepresiva. Od velikog je značenja kliničko iskustvo s pojedinim antidepresivima. Jednu od podskupina  SIIPS-a čine escitaloprami, skupina koju čine najpotentniji i najselektivniji SIPPS-i, koja je jedna od najpropisivanijih na svijetu, koja brzo ublažava simptome anksioznosti s depresijom, popravlja kvalitetu života osoba s generaliziranim anksioznim poremećajem, učinkovita je u liječenju paničnih poremećaja. Prikladna je za liječenje srčanih bolesnika. Ima najbolju kombinaciju učinkovitosti i prihvatljivosti i  vrlo jednostavno doziranje jedanput na dan, te mogućnost titriranja doze.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika