Mentalno zdravlje, 1. dio

Dosadašnje definicije

Prema definiciji metalnog zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije glavni fokus usmjeren je na postizanje blagostanja i produktivnosti. Međutim, premda je upravo blagostanje cilj koji svi želimo postići, ipak je nešto što je u samoj definiciji potrebno razmotriti. Blagostanje uključuje emocionalno, psihološko i socijalno blagostanje te uključuje pozitivne osjećaje kao što su sreća, zadovoljstvo, pozitivan stav prema odgovornostima vezanoj uz sebe i druge, kao i pozitivno funkcioniranje poput uključivanja u društvo, ostvarenja i povezanosti.  Dakle, definicija kaže kako je mentalno zdravlje stanje blagostanja u kojem osoba ostvaruje vlastite sposobnosti, može se nositi s uobičajenim stresorima života, može produktivno i uspješno raditi te je sposobna pridonijeti svojoj zajednici kojoj pripada.

Usprkos gore navedenim definicijama koje u prvi plan stavljaju stanje blagostanja, potrebno je istaknuti kako osobe zadovoljavajućeg mentalnog zdravlja doživljavaju širok raspon emocija, poput tuge, osjećaja da su nesretni ili bijesni. Tako se recimo većina adolescenata osjeća vrlo često nesretno, nezadovoljno svojim aktualnim društvenim odnosima i imaju osjećaj da nisu dovoljno povezani s drugima ili uklopljeni. Složit ćemo se da nećemo za svakoga od njih smatrati da ima problem s mentalnim zdravljem. Osoba koja je ostala bez posla, egzistencijalno je ugrožena iz različitih razloga ili je izgubila značajnu blisku osobu, neće se osjećati dobro niti zadovoljno, no nećemo odmah propitivati stanje njenog mentalnog zdravlja. Ako to činimo, može se dogoditi da stvaramo nerealna očekivanja i zapravo potičemo osobu na prikrivanje svojih pravih, dubokih osjećaja i stvaranje vanjskog dojma (pretvaranje) da su stalno sretni i zadovoljni pa čak da se izoliraju od svoje okoline kada se osjećaju tužno, ljuto ili zabrinuto.

Drugi koncept koji potiče propitivanje jest „pozitivno funkcioniranje“ jer potiče na zaključak kako osoba u određenoj dobi, tjelesnom stanju ili čak političkom okruženju koja ne može zbog tih okolnosti produktivno raditi – također prema toj definiciji nije dobrog mentalnog zdravlja.

Dakle, samo shvaćanje mentalnog zdravlja pod značajnim je kulturološkim utjecajem osobe u kojoj se nalazi. Ipak, postoje i određeni univerzalni čimbenici koji na njega utječu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika