Mutipla skleroza i psihički poremećaji – 4. dio

Kao učinkovit lijek za ove simptome pokazao se mirtazapin jer rjeđe izaziva mučninu, a može djelovati na povećanje tjelesne težine što je kod nekih poželjna nuspojava.

Suvremeni koncept liječenja psihičkih tegoba

 Suvremeno liječenje psihičkih tegoba uključuje biološke, psihoške i socijalne aspekte, kao i individualizirani dugoročni plan liječenja. Psihijatrijsko liječenje osim za direktno liječenje psihičkih simptoma, poboljšava i kvalitetu života. Pri izboru lijeka važno je voditi računa o mogućim nuspojavama budući multiplu sklerozu karakteriziraju specifični simptomi poput osjećaja umora, poremećaja ravnoteže, urinarnih tegoba i seksualnu disfunkciju.  

 Depresija je čest psihički poremećaj kod oboljelih od multiple skleroze. Kod osoba s multiplom sklerozom i depresijom često se javljaju poremećaji spavanja i mučnine. Kao učinkovit lijek za ove simptome pokazao se mirtazapin jer rjeđe izaziva mučninu, a može djelovati na povećanje tjelesne težine što je kod nekih poželjna nuspojava. Ovaj lijek je također prvi izbor za liječenje seksualne disfunkcije. Sljedeći izbor je bupropion koji istovremeno može imati povoljan učinak na osjećaj umora.  

Kod bolesnika s multiplom sklerozom, bolnim sindromom (neuropatska bol) i depresijom terapija izbora je duloksetin. Neka istraživanja preporučaju i venlafaksin.

Lijek izbora za liječenje urinarnih simptoma kod ovih bolesnika je duloksetin, a njegova je učinkovitost potvrđena u sindromu preaktivnog mokraćnog mjehura kod oboljelih od multiple skleroze.  

U konačnici se može reći kako nema jasnih farmakoloških smjernica za liječenje depresivnog poremećaja kod osoba s multiplom sklerozom. Osim simptoma same depresije, simptoma multiple skleroze i nuspojava određenog lijeka, treba uzeti u obzir i to da se radi o bolesnicima koji istovremeno uzimaju više vrsta lijekova. Stoga je potrebno redovno provjeravati uzima li pacijent svu dogovorenu terapiju kako bi se mogla procijeniti učinkovitost lijeka.

Bipolarni poremećaj uz mutiplu sklerozu sljedeći je po učestalosti. Litij često izaziva gastrointestinalne nuspojave kao i učestalo mokrenje pa ga je teško podnositi, premda ima dobro neuroprotektivno djelovanje.  Komplikacija može biti potreba redovnih kontrola razine litija u serumu zbog otežane pokretljivosti ovih pacijenata.  Stabilizatori raspoloženja mogu se teže podnositi zbog sedativnog djelovanja pa je potrebno polagano uvođenje nižih doza uz kontrolu jetrenih enzima. Kortikosteroidna terapija može inducirati pojavu simptoma nalik maničnoj epizodi, dok se euforija može pojaviti uz teža kognitivna oštećenja. Ove smetnje ne zahtijevaju primijenu medikamenata ili ono može biti samo vrlo kratko.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika