Važnost zdravlja usta i zubi

Kao što se pjesnički može reći da su oči zrcalo duše, tako se može kazati da je oralno zdravlje pokazatelj cjelokupnog zdravstvenog stanja. Nije bez razloga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naglasak.

Kao što se pjesnički može reći da su oči zrcalo duše, tako se može kazati da je oralno zdravlje pokazatelj cjelokupnog zdravstvenog stanja.
Nije bez razloga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naglasak stavljen na oralno i reproduktivno zdravlje. To je dokaz njihove važnosti za cjelokupnu zajednicu.
U svom svakodnevnom radu obiteljski liječnik se koristi nečim tako jednostavnim a tako korisnim postupkom – pregledom usne šupljine i ždrijela.
Kao što nam je nečiji pogled indikativan za opće zdravstveno stanje, još više detalja o procesima koji se zbivaju u nečijem organizmu,  govori pogled u usta.
Oralno zdravlje ili bolest može biti uzrok ili posljedica drugih bolesti.
Liječniku lako izmiču problemi zagriza ili nesimetričnog opterećenja temporomandibularnih zglobova, pa liječi glavobolju. Psihičke tegobe i bolesti s druge strane, stvaraju probleme žvačnog aparata te stvaraju začarani krug.
Lijekovi mogu pomoći u rješavanju na primjer caklinske erozije na način da liječimo želučani refluks. S druge strane mnogi lijekovi djeluju i na usnu šupljinu pa dolazi do problema sa sluznicom ili do klimanja pa i ispadanja zubi. Alergija na neke lijekove se može pokazati samo na sluznici usne šupljine.
Mnoge bolesti se odražavaju na način da uzrokuju poremećaje u ustima. S druge strane svjesni smo o mnoštvu bolesti kojima je uzrok problem u usnoj šupljini.
Insuficijentno zubalo je uzrok lošeg žvakanja i loše probave, pa posredno i oslabljenog zdravlja. Upale u ovom području moguća su žarišta.
Mogućnost žvakanja i navika žvakanja hrane je sve veći problem. Usmjerenost na hranu koja se ne mora žvakati znači obilno unošenje rafiniranih ugljikohidrata i masnoća, a premalo balastnih tvari.
Pitanje oralnog zdravlja je izuzetno veliko za dijabetičare. Bez kvalitetne prehrane nema ni dobrog liječenja dijabetesa, a s druge strane dijabetes stvara probleme u usnoj šupljini. Kako dijabetičaru savjetovati da jede integralne žitarice, povrće termički minimalno obrađeno, voće sa što manje šećera, ako on to ne može gristi?
Naravno da je lakše progutati bananu, grožđe, zrelu breskvu ili sočnu naranču nego zelenu jabuku, bademe  ili primjerice rogač, koje ipak moramo više žvakati.
Svi ćemo se sjetiti važnosti redovite kontrole HbA1c, očne pozadine,  funkcije bubrega, pregleda stopala i drugih pokazatelja zdravstvenog stanja dijabetičara.
S druge strane još je važnije održavanje zdravlja usta i zubi baš zbog  njegovog utjecaja na mogućnost adekvatne dijetetske prehrane.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika