Desni bubreg i trudnoća

Trudnoća je razdoblje u kojemu žensko tijelo i psiha doživljavaju brojne promjene sa ciljem pripreme za porod i majčinstvo. Tim promjenama ne izmiče niti mokraćni sustav, a one su brojne. Najupečatljivije i najčešće su predstavljene mokraćnom infekcijom u trudnoći, što predstavlja posebni terapijski entitet, i promjenama na DESNOM bubregu pa je tako ovaj tekst i naslovljen. One su najvidljivije u trećem trimestru trudnoće.

   Promjene na mokraćnom sustavu koje nastaju u trudnoći uzrokovane su anatomskim i hormonskim promjenama. Uvećanjem gravidnog uterusa postepeno se povećava kompresija na okolne organe – to je glavni anatomski uzrok promjena. Istodobno, pojačana je sekrecija progesterona – hormona koji „štiti“ trudnoću – a i on dovodi do nekih privremenih promjena. Bubrezi se uvećavaju za prosječno jedan centimetar, a to je posljedica pojačanog protoka krvi kroz bubrege i njihove pojačane funkcije filtracije krvi. U pozadini svega stoji pojačan i donekle ubrzan rad srca (povišen minutni volumen) i intenzivniji protok krvi u cijelom tijelu.

    Postupno sve veće uvećavanje uterusa komprimira i podiže mokraćni mjehur (češće mokrenje!) te dovodi do pritiska na mokraćovode (uretre) Taj pritisak je osobito izražen u posljednja tri mjeseca trudnoće, a viđa se osobito na desnom bubregu jer se i sam uterus u zadnjim tjednima trudnoće pomiče udesno – ispod jetara i desnog rebranog luka. Tako je nalaz dilatiranog kanalnog sustava desnog bubrega normalan nalaz u svake trudnice. U daleko manjoj mjeri postoji i blaga dilatacija lijevog kanalnog sustava. Ona je dijelom posljedica kompresije, a dijelom sekrecije progesterona koji dovodi do relaksacije (opuštanja, gubitka tonusa) glatke muskulature stjenke uretera (mokraćovoda) i mokraćnog mjehura pa ovaj potonji povećava svoj kapacitet i donekle smanjuje kontraktilnost.

    Sve navedene promjene, osobito u trudnica koje su dijabetičarke (od ranije ili su to postale u trudnoći), dovode do povećanja rizika mokraćne infekcije i upale bubrega (pyelonephritis). Katkad i bez prisustva infekcije trudnica može, zbog proširenja (dilatacije) kanalnog sustava desnog bubrega, razviti bolove desno u slabini koji mogu biti praćeni i mučninom i povraćanjem. Takva se stanja viđaju rijetko, ali zahtijevaju endoskopsko postavljanje ureteralne proteze (tzv. double J ili JJ stent) sa ciljem olakšanja postojećih tegoba. Jasno, takva manipulacija nije bez rizika osobito u kasnoj trudnoći, a to se ponajprije odnosi na propagaciju infekcije u gornje mokraćne putove (bubrege) iako nije nemoguća ni perforacija komprimiranog uretera. Upravi zato se urolozi ne odlučuju olako na tu vrstu zahvata.

    Zbog svega navedenog najvažnije je u trudnoći uzimati dosta tekućine i redovitim bakteriološkim nadzorom urina (urinokulture) na vrijeme djelovati prikladnim antibiotikom da ne bi došlo do propagacije (širenja), i inače u trudnoći vrlo česte, distalne uroinfekcije prema gornjim mokraćnim putovima i samim bubrezima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika