Kako procijeniti vlastitu erekcijsku funkciju?

Ljudi vrlo često imaju poteškoća s razgovorom o vlastitim seksualnim interesima i moćima pa često u praksi čujemo rečenicu: „Ah, znate, doktore, s onim stvarima više nije onako kako je bilo.“ Takva izjava daje bolesnicima, ali i nama liječnicima, uvid u postojanje određenih poteškoća i nezadovoljstva u seksualnoj sferi života. Pa ipak, takva izjava nedovoljno definira težinu odnosno intenzitet tegoba, a vrlo je bitnu i o kojoj životnoj dobi se radi. Bitno je najviše za muškarce srednje životne dobi, četrdesete i rane pedesete godine, jer u toj dobi postojanje erekcijske disfunkcije (ED) može biti snažan prediktor mnogo ozbiljnijeg kardiovaskularnog problema – infarkta.

Sa ciljem objektivizacije intenziteta postojećih tegoba, razvijen je upitnik IIEF-5 (International Indeks of Erectile Function-5) koji se sastoji od 5 pitanja. Po svakom pitanju možete dobiti maksimalno 5 bodova pa maksimalni ukupni zbroj, kojeg možete „osvojiti“ je 25. Ukupni zbroj od 22-25 označava da nema ED, 17-21 da je ona blaga, 12-16 da je blaga do umjerena, 8-11 da je ED umjerena, a 7 i manje da je teška i predstavlja potencijalno ozbiljan kardiovaskularni rizični čimbenik. Pitanja i bodovi su kako slijedi:

  1. Kako procjenjujete vlastito samopouzdanje da ćete moći postići i održati erekciju?

Vrlo loše (1 bod), loše (2), osrednje (3), visoko (4), vrlo visoko (5 bodova).

  • Koliko često je Vaša erekcija, uz seksualnu stimulaciju, dovoljno čvrsta za penetraciju?

Gotovonikad (1), u manje od 50% pokušaja (2), u 50% pokušaja (3), znatno više od polovice pokušaja (4) ili gotovo uvijek (5 bodova).

  • Tokom spolnog odnosa, koliko često uspijete održati erekciju nakon penetracije?

Gotovo nikad (1 bod), umanje od pola pokušaja (2), u oko 50% pokušaja (3), više od 50% (4), gotovo uvijek (5 bodova).

  • Tokom spolnog odnosa, koliko Vam je teško održati erekciju do kraja odnosa?

Izrazito teško (1 bod), dosta teško (2), teško (3), većinom uspijevam (4), bez teškoća (5).

  • Koliko često je spolni odnos zadovoljavajući za Vas?

Gotovo nikad (1 bod), u manje od 50% pokušaja (2), u oko polovice slučajeva (3), većinom (4), gotovo uvijek (5 bodova).

Iako smatram da seksualnu funkciju nije nimalo lako moguće kvantificirati, IIEF-5 upitnik nam je jedino sredstvo kojim to možemo pokušati i tako steći neki uvid u stanje i intenzitet ED te kojim možemo procijeniti postoji li ona uopće ili ne. Ne treba zaboraviti da pojedinačni neuspjesi u tom smislu nikako ne označuju postojanje ED već određene tegobe trebaju postojati u kontinuitetu barem šest mjeseci da bi se stanje proglasilo etabliranom ED. Dodatna je prednost navedenog upitnika i to što je moguće doći do informacija u potpunoj intimi koju ne trebate dijeliti ni sa kojom stranom osobom.

Seksualna aktivnost uvijek je vezana i uz intenzitet interesa za partnerom, vlastiti libido i ,naravno, osobno poimanje zadovoljavajućeg spolnog odnosa. Treba napomenuti kako navedeni upitnik, osim pitanja br. 5, preferira čvrstinu erekcije i sposobnost penetracije kao glavne prediktore erekcijske funkcije, a manje uzima (točnije, uopće ne predviđa) druge oblike seksualne aktivnosti, osim same penetracije, kao mogući izvor spolnog uzbuđenja, podsticanja želje, time postizanja erekcije i, konačno zadovoljstva vlastitom spolnom aktivnošću.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika