Koje su to „muške bolesti“?

Ponovo podsjećam da smo još uvijek u studenom (Movember) – mjesecu obilježenom akcijama i podizanjem svjesnosti o muškom zdravlju.

Ponovo podsjećam da smo još uvijek u studenom (Movember) – mjesecu obilježenom akcijama i podizanjem svjesnosti o muškom zdravlju. Iako službeni popis muških bolesti ne postoji, ili ja barem za njega ne znam, jasno je da su to prvenstveno one bolesti vezane uz muški spolni sustav. Međutim, postoje i bolesti, stanje i smetnje koje pogađaju oba spola, a ipak se nekako dominantno atribuiraju samo jednome od njih. Tako se smetnje mokrenja notorno vezuju uz muškarca u zrelijoj dobi iako pogađaju i žene jednakom mjerom. Slično je s tumorima dojke samo mnogo rjeđe u muškaraca. Nasuprot tome, depresija se, kao i mnoge druge psihičke bolesti i tegobe, dominantno vezuju uz žene što je posve neopravdano.

    Pa ipak, većina muških bolesti ipak je smještena u zdjelično područje i genitalnu zonu. U mladosti, odnosno od djetinjstva negdje do 40-te godine života tipično je doba za nastanak TUMORA TESTISA. Korisno je zapamtiti – u toj dobi muškarca, svaka bezbolna, tvrda oteklina unutar testisa treba se smatrati tumorom, i to najčešće malignim, dok se to ne isključi ili potvrdi! Javno-zdravstvena akcija „Počeši s razlogom“ već je spasila mnogo muškaraca!

    S kasnim četrdesetima počinju se polako javljati i posve nespecifični i povremeni POREMEĆJI MOKRENJA (LUTS – engl., Lower urinary Tract Symptoms). U muškarca u čijoj su obitelji otac, brat ili stric imali RAK PROSTATE, kasne četrdesete su svakako najbolje vrijeme da se odredi po prvi put PSA (Prostate Specific Antigen – krvni marker za rak prostate) i učini pregled urologa. Ukoliko Vaša obitelj nije imala oboljeloga člana i Vaš osobni rizik za nastanak te bolesti je manji, ali onda svakako učinite svoj prvi PSA u ranim pedesetima i ponavljajte ga redovito do 70-te godine. To svakako činite u konzultaciji sa svojim urologom jer, osim PSA, neophodan je i pregled urologa! Dinamiku ponavljanja tog testa neka odredi urolog.

    Nadalje, spomenute smetnje mokrenja mogu biti posljedica starenja, ali i izravno nekih drugih bolesti. Jedna takva je BENIGNA PROSTATIČNA HIPERPLAZIJA (BPH) odnosno dobroćudno uvećanje prostate. Ono može i ne mora dovoditi do znatnijih tegoba mokrenja, pa je potreban pregled urologa, i redovite kontrole, jer se čak i ozbiljni poremećaj bubrežne funkcije može „tiho“ razvijati godinama bez opaženih simptoma poremećenog mokrenja.

    EREKCIJSKA DISFUNKCIJA (ED) je u šali nazvana bolest od koje boluju muškarci, a pate žene! U mlađih muškaraca – recimo, do 40-te godine ona je bolest najčešće psihogene prirode. U srednjoj dobi (45-65 g.) treba je shvatiti kao simptom –  jedan od najranijih znakova kardiovaskularne bolesti i povišenog rizika za nastanak infarkta srca. U starijoj dobi, što je pak vrlo individualno, ona je posljedica slabljenja nagona, želja, potreba i mogućnosti ili iznenađujući pokazatelj vitalnosti muškarca starije dobi.

    Specifične PSIHOLOŠKE TEGOBE muškarca u srednjoj dobi zaslužuju posebni prostor ali i posebnog stručnjaka – psihologa. Iz iskustva pouzdano znam da je većina gore navedenih organskih bolesti u intimnom kontaktu s psihološkim profilom muškarca, a taj može biti uzrok tegoba ili pak organska bolest može uzrokovati psihološku destabilizaciju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika