Lijekovi za mokrenje – 2. dio

Skupina lijekova pod nazivom INHIBITORI 5-ALFA REDUKTAZE (5 ARI) svojim djelovanjem mogu onemogućiti daljnji rast ili smanjiti uvećanu prostatu te usporiti ili čak zaustaviti daljnje napredovanje bolesti.

INHIBITORI 5-ALFA REDUKTAZE (5-ARI)

Testosteron (T) djeluje na tkiva, pa tako i na prostatu, u svom aktivnom obliku – dihidrotestosteron (DHT), a njegovu pretvorbu u taj aktivni oblik omogućuje enzim 5-alfa reduktaza. Blokiramo li (inhibiramo) tu pretvorbu, T neće moći postići svoje učinke, odnosno daljnji rast prostate bit će onemogućen. Upravo ovo je mehanizam i cilj djelovanja navedene skupine lijekova – onemogućiti daljnji rast ili čak i malo smanjiti sadašnju veličinu prostate te usporiti ili čak zaustaviti daljnje napredovanje bolesti.

U skupinu lijekova pod nazivom 5-ARI ubrajaju se finasterid i dutasterid. Iako među njima postoje određene razlike možemo reći da su one zanemarive osobito za potrebe čitatelja ovog teksta. Tako npr. dutasterid nešto više smanjuje DHT u plazmi, ali smanjenje tog aktivnog oblika testosterona u prostati je jednako u oba lijeka

Krajnji cilj tih lijekova nije olakšati mokrenje (smanjiti postojeće tegobe). Osobito ne očekujte njihovo brzo djelovanje! Međutim, nemojte se obeshrabriti pa stoga smatrati ove lijekove lošima. Njihov je cilj djelovati sporo i postupno, ali postizati i održavati svoje učinke dugotrajno. Primarno su namijenjeni bolesnicima s uvećanom prostatom (40 gr ili više) te umjerenim i teškim simptomima poremećenog mokrenja. Pored toga, onima koji imaju karakteristike progresivne bolesti u kojih je očekivati daljnje pogoršanje postojećeg stanja.

Djelovanje lijekova

Ovi lijekovi počinju ostvarivati svoje efekte tek nakon 6 – 12 mjeseci redovitog uzimanja 1x dnevno. Što oni, dakle, postižu? Sprečavaju daljnji rast prostate ili je čak i smanjuju za oko 25% njezine početne mase. Blago umanjuju simptome poremećenog mokrenja i povećavaju protok urina što se može izmjeriti smanjenjem IPSS zbroja za oko 20%. Time zapravo sporo ali dugotrajno olakšavaju mokrenje. Najvažnije, dugoročno sprečavaju progresiju postojećeg stanja  pa tako znatno smanjuju rizik nastanka akutne retencije urina (nemogućnost mokrenja) kao i potrebu za kirurškim liječenjem u budućnosti. Pored svega navedenog smanjuju i aktualnu vrijednost PSA u serumu za oko 50%. Ovo smanjenje PSA nikako ne treba smatrati ujedno i smanjenjem rizika od nastanka raka prostate, osobito onih opasnijih oblika, nego jednostavu posljedicu uzimanja tog lijeka.

Neželjeni učinci i urološka praksa

Budući da T ne djeluje samo u prostati već gotovo na sva tkiva organizma muškarca ovi lijekovi, kao i svi djelotvorni lijekovi, imaju i svoje neželjene učinke. Na primjer, smanjuju libido i volumen ejakulata, nepovoljno utječu na erekciju i mogu dovesti do teškoća tijekom ejakulacije. Nadalje, mogu povećati dojke u muškarca ili dovesti do bolova u bradavicama dojki.

Urološka praksa u svijetu, pa i kod nas, je takva da se ovi lijekovi propisuju znatno rjeđe od npr. alfa-blokatora. Unatoč tome, u izabranih bolesnika, potrebno ih je kombinirati s alfa-blokatorima jer su mehanizmi djelovanja i ciljevi ovih dviju skupina lijekova različiti. O tome će biti detaljnije pisano u kolumni – kombinirana terapija.

Vrijedi još naglasiti i ovo! Budući da uzimanje 5-ARI smanjuje vrijednost PSA u krvi za oko 50% osobno smatram potrebnim, a tako se ravnam i u praksi, isključiti postojanje raka prostate ili se barem uvjeriti u njegovu minimalnu vjerojatnost, prije vođenja 5-ARI u terapiju. Osobito ovo vrijedi za mlađe muškarce u kojih još ima mogućnost izlječenja u slučaju postojanja te bolesti.

      

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika