Osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura

Vrlo često se bolesnice i bolesnici različite dobi žale na osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura. Odmah u početku treba reći da kad postoji takav simptom, točnije rečeno osjećaj, on je najčešće doista samo osjećaj.

Vrlo često se bolesnice i bolesnici različite dobi žale na osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura. Odmah u početku treba reći da kad postoji takav simptom, točnije rečeno osjećaj, on je najčešće doista samo osjećaj. Naime, u velikoj proporciji bolesnika kojima je mokraćni mjehur pregledan ultrazvučno nije nađeno znatnijeg zaostatka mokraće u mjehuru nakon mokrenja.

Takav osjećaj nedovoljno ispražnjenog mokraćnog mjehura nakon mokrenja može stvarati dosta nelagode jer dovodi do stalnog osjećaja potrebe za mokrenjem. Izoliran osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura ne treba shvatiti kao neki značajan simptom i treba ga promatrati u svjetlu cjelokupnog poremećaja mokrenja te dobi i spolu.

Ovaj simptom, ovisno o drugim okolnostima i pratećim simptomima, može predstavljati iritativni simptom – dakle, biti posljedica iritacije mokraćnog mjehura. Međutim, istodobno on može biti opstruktivni simptom odnosno posljedica doista nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura. Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, kao iritativni simptom, viđa se gotovo redovito kod akutne upale mokraćnog mjehura. Zbog upalne iritacije, a najčešće se radi o ženama, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura praćen je vrlo učestalom potrebom za mokrenjem malih količina urina te znatnim pečenjem u mokraćnoj cijevi prilikom mokrenja, a u nekih i bolnim grčevima u projekciji mokraćnog mjehura – tipična slika akutnog cistitisa. Do sličnih tegoba ali bez znatnijeg pečenja može dovesti i kamen u mokraćnom mjehuru ili kamen u donjem dijelu uretera (mokraćovoda) koji je neposredno pred ulazom u mokraćni mjehur. Na obje lokacije kamen dovodi do iritacije mjehura. Mjehur, zbog iritacije, šalje impulse u centralni nervni sustav što ovaj interpretira kao stalni osjećaj potrebe mokrenja, a bolesnik to doživljava kao osjećaj nepotpunog pražnjenja iako je realno mjehur prazan. Slična simptomatologija se može razviti i nakon zračenja zdjelice, nekih neuroloških uzroka poremećaja funkcije mjehura, invazije ili kompresije nekog tumora u/na sam mokraćni mjehura izvana itd.

Isti takav osjećaj u muškaraca, osobito starije dobi, potrebno je svakako evaluirati i objektivizirati ultrazvučnim pregledom jer je u njih veća mogućnost da zaista ne može u potpunosti mokrenjem isprazniti mjehur. Uzrok tome može biti uvećana prostata, striktura uretre (suženje mokraćne cijevi) … Tada je osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura zapravo opstruktivni simptom. Međutim, u tim okolnostima istodobno postoje i drugi opstruktivni simptomi (čekanje, naprezanje, tanak i isprekidan mlaz mokraće) koji, uz spol i dob, ukazuju na to da se vjerojatno radi o opstruktivnom mokrenju.

Na kraju želim naglasiti da sam osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura može, a najčešće i jest tako, zaista postojati samo kao varljivi osjećaj. Kao takav najčešće se javlja izolirano i to u vrijeme postojanja neke psihičke napetosti koje sam bolesnik ne mora nužno niti biti svjestan u potpunosti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika