Studeni – mjesec muškog zdravlja („Movember“)

Od 2003. godine diljem svijeta obilježava se mjesec studeni kao „mjesec muškog zdravlja“. Sve je počelo još 1999. na inicijativu nekolicine spontanih osobenjaka iz Adelaide, Australija, koji su jednostavno puštanjem brkova tokom 11. mjeseca (Moustache – brkovi + November – studeni = Movember) nastojali skrenuti pažnju šire društvene zajednice na muškarce i važnost zdravlja u muškaraca.

Upravo je prošao 11. mjesec pa zapravo s ovom temom malo i kasnimo. Od 2003. godine diljem svijeta obilježava se mjesec studeni kao „mjesec muškog zdravlja“. Sve je počelo još 1999. na inicijativu nekolicine spontanih osobenjaka iz Adelaide, Australija, koji su jednostavno puštanjem brkova tokom 11. mjeseca (Moustache – brkovi + November – studeni = Movember) nastojali skrenuti pažnju šire društvene zajednice na muškarce općenito, a osobito na specifičnosti i važnost zdravlja u muškaraca. Tijekom vremena početna spontana inicijativa tih „muškaraca iz malog puba“ u Adelaide prerasla je u jednu od 100 najvećih nevladinih organizacija na svijetu.

      Na taj jedinstveni način, nastoji se danas u cijelom svijetu privući pozornost javnih osoba i institucija na specifičnosti zdravstvenih problema u muškaraca. Od početka su u fokusu interesa bili rak prostate i rak testisa, suicid u muškaraca, a kasnije i depresija u muškaraca te druge, specifično muške zdravstvene tegobe. Ovdje koristim priliku ponovo skrenutu pozornost čitatelja na važnost rane dijagnostike raka prostate – bolest koja je gotovo poprimila razmjere epidemije. Ovo je vrlo važno jer je rak prostate izlječiv ako se pravodobno otkrije! Budući da smrtnost od te bolesti u RH ne pada još uvijek imamo puno razloga govoriti i pisati o racionalnoj ranoj dijagnostici. Ponovimo sada samo ono najvažnije!

     Nezaobilazan je PSA test (Prostata Specifični Antigen) – pretraga krvi kojom se određuje PSA u serumu. To nije dijagnostički test za rak prostate već njegov rezultat svrstava ispitanika u određenu kategoriju rizika. Temeljem vrijednosti PSA određuju se daljnji postupci – daljnje redovito praćenje ili potreba biopsije prostate. Savjetuje se prvi PSA test učiniti s 45 godina starosti. Daljnji intervali određivanja PSA ovise o toj početnoj vrijednosti te o tome da li je u bliskoj obitelji (brat, otac, stric) netko bolovao od raka prostate što višestruko povećava rizik ispitanika.

     Iako su urolozi donedavno prakticirali određivati PSA redovito jednom godišnje danas se vrlo polako takva praksa napušta i intervali ponovnih testiranja se prorjeđuju u ovisnosti o dobi i dosadašnjim vrijednostima tog testa. Osobitu pažnju treba posvetiti muškarcima u dobi između 45 i 60 godina. Tako npr. ako je PSA  s 45 godina iznad 1,0 potrebno je redovito jednom godišnje testiranje, a u suprotnom u znatno rjeđim intervalima. Međutim, ako imate 60 godina ili više, a PSA vam je manji od 2 ng/mL vaš rizik obolijevanja u budućnosti je iznimno mali i možemo napustiti redovito i često određivanje PSA.

     Uobičajeno je smatrati PSA povišenim ukoliko je njegova vrijednost iznad 4,0 ng/mL i tada obično indiciramo biopsiju prostate sa ciljem potvrde ili isključenja već postojećeg raka prostate. Znamo da postoje karcinomi i uz vrijednosti PSA manjim od 4,0 ali tada rutinski i masovno ne prakticiramo provesti biopsiju prostate. U tom rangu vjerojatnost postojanja raka i opasnosti od njega su vrlo male.

     S ovih nekoliko rečenica pokušao sam sažeti ono najvažnije o ranoj dijagnostici raka prostate – bolesti čija je masovnost i još uvijek neobuzdana smrtnost obilježila Movember!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika