Urološki tumori i Covid -19

Pišem ovaj tekst, kojim se primarno obraćam uro-onkološkim bolesnicima (bolesnici s tumorima mokraćnog sustava i spolnog sustava muškarca) i njihovim obiteljima, s namjerom pojašnjenja stanja neizvjesnosti u kojem se sada nalazimo. Svrha ovih redaka je pokušati obuzdati krajnje štetnu iracionalnu paniku među nekim bolesnicima.

Pišem ovaj tekst, kojim se primarno obraćam uro-onkološkim bolesnicima (bolesnici s tumorima mokraćnog sustava i spolnog sustava muškarca) i njihovim obiteljima, s namjerom pojašnjenja stanja neizvjesnosti u kojem se sada nalazimo. Svrha ovih redaka je pokušati obuzdati krajnje štetnu iracionalnu paniku među nekim bolesnicima.
Od sredine ožujka, zbog pandemije virusom Covid-19, je obustavljen tzv. „hladni pogon“ na svim urološkim odjelima. To znači da se u urološke ambulante i, po potrebi, na hospitalizaciju primaju samo nužni (hitni) bolesnici. To su oni s jakim krvarenjem u mokraći, oni s visokom temperaturom (preko 38°C) te zimicom i tresavicom, oni s jakim bolovima u području mokraćnog sustava koji ne reagiraju na uobičajene „kućne“ lijekove (ibuprofen, analgin, paracetamol i sl.) u višim dozama. Nadalje, oni bolesnici u kojih se unutar par sati razvije oteklina te crvenilo i bol u području testisa, kao i oni bolesnici koji ne mogu spontano mokriti.
Bolesnici u kojih je, za sada, odgođena operacija već dijagnosticiranog tumora mokraćnog sustava, a koji nemaju gore navedenih simptoma (jako krvarenje i/ili bol s oteklinom, visoka temperatura, nemogućnost mokrenja) nemaju hitno stanje i svakako trebaju izbjegavati odlazak u bolnice. Razlozi su slijedeći: osim što se ne radi o stanju koje zahtijeva hitnu dijagnostiku i pružanje hitne urološke (dakle, kirurške!) pomoći, u bolničkim sredinama mogućnost inficiranja virusom Covid-19 daleko je veća nego u kućnim uvjetima.
Slijedeća, i vrlo bitna, informacija jest činjenica da svi urološki tumori, osim tumora testisa (većinom oboljevaju mlađi!), napreduju vrlo sporo. Dakle, nema utemeljenog i razumskog straha da će tumor bubrega, a osobito prostate, u nekoliko tjedana ili 2-3 mjeseca, znatnije napredovati. Tumor mjehura se u ¾ slučajeva manifestira kao tzv. „površinski tumor mjehura“, a obično već rano signalizira svoje postojanje gore navedenim znatnim, bezbolnim krvarenjem koje zahtijeva, osobito ukoliko se ponavlja, UZV mokraćnog sustava ili, kod urologa, cistoskopiju. Nema straha od iskrvarenja! Čak i u uvjetima kad ne vlada ovakva epidemija bolesnici ovakvo bezbolno krvarenje znaju dugo vremena ignorirati budući da nije praćeno bolovima. Dakle, osobito u ovim uvjetima nema razloga za panični strah!
Nadalje, uredbom Ministra zdravstva, prof.dr.sc. V.Beroša, od 2. travnja 2020., svi urološki odjeli ponovo postupno primaju ranije naručene, pa privremeno odgođene, bolesnike za planirane operacije uroloških tumora. Pri tome se liječnici i medicinske sestre neophodno moraju prilagoditi mogućem (a okolnosti se mijenjaju gotovo iz dana u dan jer je epidemijsko širenje zarazne bolesti poput „živog tkiva“), a to je: epidemiološkoj situaciji na pojedinom odjelu i u bolnici te preostalim kapacitetima u neinficiranom ljudstvu, nekontaminiranom prostoru i opremi.
Želim, ovim tekstom, čitatelja pozvati na strpljenje, razum i odagnati nepotreban strah od značajnijeg napredovanja tumorske bolesti unutar nekoliko tjedana!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika