Veljača 13, 2020 10:36

Markeri

Pozdrav,

danas su mi poznaniku došli nalazi markera CEA:0.62 i CA 19-9:3.00.
Možete li mi rastumačiti da li su povišeni i šta znače?

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana,

CA 19-9 koristi se u dijagnostici tumora gušterače za razlikovanje tumora gušterače od drugih stanja, za praćenje odgovora tumora na terapiju i praćenje remisije bolesti.

Vrijednosti CA 19-9 mogu pomoći u diferencijalnoj dijagnozi i praćenju pacijenata s uznapredovalim karcinomom gušterače. Ne postoji korelacija između tumorske mase i koncentracije CA 19-9. Ipak, pacijenti s koncentracijama CA 19-9 iznad 10000 U/mL gotovo uvijek imaju distalne metastaze.

Određivanje CA 19-9 ne može se koristiti za ranu detekciju karcinoma pankreasa jer može biti povišen i u drugim bolestima kao što su kolorektalni tumori, tumori pluća, žućnog mjehura, ali i kod nezloćudnih bolesti (šećerna bolest, ciroza, hepatitis, cistična fibroza). Normalne vrijednosti za zdravu populaciju su od 0-37 IJ/ml. 97% zdravih ispitanika ima vrijednost nižu od 40 ng/mL.

Karcinoembrionalni antigen je protein prisutan u tkivima tijekom fetalnog razvoja. Nakon rođenja njegova koncentracija pada i prisutan je u vrlo niskim koncentracijama. Povišene koncentracije nalazimo kod prisutnosti tumora. Karcinoembrionalni antigen je tumorski biljeg za koji se smatra da je specifičan za crijeva, ali studije su pokazale da može biti povišen i kod drugih tumorskih bolesti. Zbog toga se ovaj biljeg ne može koristiti u probiranju, ali ima veliku ulogu u procjeni odgovora na terapiju tumora i u preživljavanju. 

Povišena razina CEA najčešće je povezana sa zloćudnim bolestima probavnog sustava, ali i kod pacijentica s rakom dojke (ne prelazi peterostruko gornju granicu) te raka jajnika uz CA 19-9 (mucinozni tumori jajnika). Od nezloćudnih bolesti povišenje CEA može se prolazno naći kod alkoholom izazvane ciroze jetre, ulcerativnog kolitisa, polipa rektuma, hepatitisa te bolesti pluća. Razina je povišena i u krvi pušača, a očekivane vrijednosti tog biljega rastu i s godinama. Normalne vrijednosti za zdravu populaciju su od 0-3,4 ng/ml.

Bitno je je li vaš poznanik određivao markere u okviru nekog sistematskog pregleda ili ga je liječnik uputio iz nekog drugog razloga, pa s tim u vezi treba i interpretirati ove, u ovom času uredne nalaze.

Svako dobro!

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)