Endokarditis

Poštovani,imam mitralnu regurgitaciju i AR te TR. 2 stupnja..Bojim se da ne dobim endokarditis prilikom svakog pranja ili četkanja zubiju s obzirom da nisam dobila profilaksu te isto tako profilaksu nisam dobila ni kod stomatoloških zahvata.. Te me zanima dali se endokarditis može dobiti i zbog lošeg stanja u usnoj šupljini? Te koji su simptomi endokarditisa?

11.8.2018

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Endokarditis je upala endokarda, najčešće bakterijskog i gljivičnog porijekla. Najčešće su zahavaćeni srčani zalisci. Uzrokuje povišenu temperaturu,noćno znojenje, ubrzano zamaranje,malaksalost, gubitak težine. Klinički se nađe šum na srcu. Po povećanim rizikom su osobe koje imaju impalntirani strani matrijal, a izvor bakterija mogu biti i bakterije iz usne šupljine. U vašem slučaju rizik za nastanak endokarditisa je minimalan, te Vam stoga i nije potrebna profilaksa. 

Profilaksa stomatoloških zatvata ali i drugih kirurških zahvata je potrebna kod bolensika koji imaju umjetne srčane zaliske, prethodni bakterijski endokarditis, složene srčane greške. Većina ostalih srčanih grešaka, hipertrofična kardiomiopatija, prolaps mitralnog zaliska sa regurgitacijom ili zadebljenjem kuspisa imaju umjereni rizik. 

U vašem slučaju je neznatan rizik.

Lijep pozdrav. 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.