Listeroza

Poštovani,

nerazmišljajući sam u krumpir stavila domaćeg putra koji je duže vremena stajao u frižideru. Tek nakon što sam kušala krumpir i osjetila čudan okus (gorkoću), shvatila sam što sam napravila.

Imam li razloga za brigu jer sam trudnica.

26.4.2019

Odgovara

Uredništvo

Poštovana, pretpostavljam da niste jeli nego samo kušali krumpir sa spornim maslacom. Teško mi je reći ima li razloga za zabrinutost. Mišljenja sam da nema jer ste maslac, pretpostavljam, već jeli, a gorak okus znak je promjene oragnoleptičkih svojstava hrane, ne mora biti nužno znak kontaminacije spomenutom bakterijom ili nekim drugim bakterijama. Promjena boje, okusa i mirisa znak je kvarljivosti namirnice i takva namirnica nije sigurna za prehranu. Srećom listerija je rijedak uzročnik u našim krajevima i ako ste već konzumirali mliječne proizvode od istog dobavljača pretpostavljam da se ne morate brinuti, osim toga, prilikom kušanja krumpira kušali se minimalnu količinu maslaca koji je samo dodan u krumpir. U trudnoći savjetujem konzumaciju mliječnih proizvoda od pasteriziranog mlijeka. Probajte se informirati o mogućnosti analize maslaca na listeriju u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo prema mjestu stanovanja, ovisno u kojoj županiji živite. Lijep pozdrav. 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Epidemiologija

Covid -19 – nova bolest i novi virus koji su promijenili svijet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute U Hrvatskoj je do 19. travnja od Covida-19 oboljela 1.871 osoba, umrlo je 47, a oporavilo se 709 osoba. Stopa smrtnosti iznosi 2,5 %..

Epidemiologija

Pandemija bolesti Covid-19

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Pandemija bolesti Covid-19 do 13. travnja 2020. godine proširila se u 210 zemalja svijeta….

Epidemiologija

COVID-19 – nova bolest i novi virus koji su promijenili svijet

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Od 31. prosinca 2019. godine kada je službeno u Kini registriran prvi oboljeli od nove bolesti kasnije nazvane COVID-19 do 5. travnja 2020., kada pišem ovaj tekst, pandemija se prošila u 208 zemalja širom svijeta.

Epidemiologija

Nakon preboljenja korone ne osjećam se dobro, što da radim?

Epidemiologija

Novi koronavirus SARS-CoV-2 i bolest COVID-19

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Koronavirusi, pa i novi koronavirus prenose se sekretom dišnih puteva, kapljično ili indirektno dodirom zagađenih površina, rukovanjem nakon dodirivanja očiju, nosa, ustiju…

Epidemiologija

Molim Vas komentar nalaza

Epidemiologija

O cjepivima i cijepljenju

Vrijeme čitanja članka: 5 minute Cijepljenje ili vakcinacija je postupak primanja cjepiva s ciljem stvaranja imuniteta ili obrane organizma od određenih uzročnika zaraznih bolesti.

Epidemiologija

Prehlada i vitamin C

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Redovito uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani ne smanjuje učestalost prehlada kod odraslih, ali može pomoći u trajanju i težini prehlade