Listeroza
Poštovani,
nerazmišljajući sam u krumpir stavila domaćeg putra koji je duže vremena stajao u frižideru. Tek nakon što sam kušala krumpir i osjetila čudan okus (gorkoću), shvatila sam što sam napravila.
Imam li razloga za brigu jer sam trudnica.
26.4.2019
Odgovara
UredništvoPoštovana, pretpostavljam da niste jeli nego samo kušali krumpir sa spornim maslacom. Teško mi je reći ima li razloga za zabrinutost. Mišljenja sam da nema jer ste maslac, pretpostavljam, već jeli, a gorak okus znak je promjene oragnoleptičkih svojstava hrane, ne mora biti nužno znak kontaminacije spomenutom bakterijom ili nekim drugim bakterijama. Promjena boje, okusa i mirisa znak je kvarljivosti namirnice i takva namirnica nije sigurna za prehranu. Srećom listerija je rijedak uzročnik u našim krajevima i ako ste već konzumirali mliječne proizvode od istog dobavljača pretpostavljam da se ne morate brinuti, osim toga, prilikom kušanja krumpira kušali se minimalnu količinu maslaca koji je samo dodan u krumpir. U trudnoći savjetujem konzumaciju mliječnih proizvoda od pasteriziranog mlijeka. Probajte se informirati o mogućnosti analize maslaca na listeriju u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo prema mjestu stanovanja, ovisno u kojoj županiji živite. Lijep pozdrav.
Vaše pitanje je odgovoreno.