Proljetne namirnice za žensko zdravlje

Sigurno ste mnogo puta čuli od svojih doktora kako morate promijeniti, odnosno prilagoditi prehranu.

Sigurno ste mnogo puta čuli od svojih doktora kako morate promijeniti, odnosno prilagoditi prehranu, kako trebate konzumirati više ovoga, a manje onoga, kako trebate paziti na sastav dnevnih obroka i tako dalje. U slučaju nekih ozbiljnih, odnosno kroničnih zdravstvenih problema, nerijetko ćete dobiti i pisane upute od vaših doktora o detaljnom režimu prehrane po danima i mjesecima. A ako ste trudnica, onda gotovo svakodnevno slušate što trebate jesti, kako bi i vi i vaše nerođeno dijete bili zdravi.

Doista, prehrana je važan aspekt života i prehrambene navike uvelike utječu na uredno funkcioniranje organizma. Najčešće o prehrani ipak ne razmišljamo detaljno dok smo zdravi, dok nemamo prekomjernu tjelesnu težinu, dok nemamo dermatoloških problema i slično. No kada se pojave neki zdravstveni ili estetski problemi, onda je razmišljanje o prehrani sasvim drugačije i ona postaje jako važan čimbenik.

Prehrana je važan dio i ginekološkog zdravlja. Kod nekih kroničnih, ili pak recidivirajućih upala (primjerice, genitalne gljivične infekcije), ginekolog će posebno naglasiti i važnost prehrane u liječenju i potom održavanju intimnoga zdravlja.

Neovisno o uputama o broju dnevnih obroka, o kalorijskoj vrijednosti i sastavu pojedinih obroka, o dobu dana kada se preporuča nešto jesti, stručnjaci se slažu kako je za organizam najkorisnije u prehranu uvrstiti namirnice karakteristične za određeno podneblje i godišnje doba.

Kako smo još uvijek u proljeću, podsjetit ćemo na kojim namirnicama bi se trebala bazirati zdrava prehrana u nas.

Od voća se u trgovinama počinju pojavljivati jagode. Čekali smo ih cijelu zimu i konačno dočekali. Osim što mame svojim ljupkim izgledom, zdrave su i prikladne za konzumirati više puta tijekom dana. Sadrže tek 30-ak kcal u 100 g, vitamina C jedna jagoda sadrži više od jedne naranče, bogate su vlaknima i još koječime.

Od povrća, u proljeće se preporuča konzumirati špinat. Prekrasni animirani filmovi o Popaju i Olivi zapravo su bili i edukativni – na zanimljiv i privlačan način dočarali su važnost špinata u prehrani. A sa znanstvene strane reći ćemo kako u 100 g ima tek oko 20 kcal, kako 100 g zadovoljava čak 25% dnevnih potreba za željezom, kako obiluje vitaminima A i C (100 g zadovoljava skoro 50% dnevne potrebe za vitaminom C) i beta karotenom, mineralima kalijem, magnezijem, cinkom, bakrom, zatim omega 3 masnim kiselinama itd.

I još ćemo spomenuti rabarbaru, koja je sigurni pokazatelj kako je zima završila. Sadrži tek 20-ak kcal u 100 g, razne antioksidanse, … i značaju količinu dijetalnih vlakana. Nećemo se zamarati time je li rabarbara povrće ili nije, to je manje važno od činjenice kako se može koristiti za pripremu raznih, ukusnih i zdravih jela, od pita, do salata i umaka i tako dalje.

Dakle, ako ste od ginekologa dobili upute kako trebate promijeniti prehrambene navike, ako imate problema s probavom, ako imate loš ten, ako planirate smanjiti tjelesnu težinu itd., ove namirnice svakako uvrstite u svakodnevne obroke. Povrh svega, osjećat ćete se zdravije i poletnije.

Još imate koji mjesec uživati u ovim i drugim proljetnim namirnicama, a tada dolazi ljeto sa svojim blagom.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Ventrikulomegalija

Ventrukulomegalija je proširenje lateralnih moždanih komora. Obično se dijagnosticira na rutinskom ultrazvučnom pregledu (fetal anomaly scan) od 18 do 22 tjedna gestacije, a učestalost pojavnosti je 1-2 na 1000 trudnoća. Ventrikulomegalija se uočava u poprečnom presjeku fetalne glavice koji je iznad razine presjeka gdje se mjeri biparijetalni promjer. Proširenje najčešće započinje u području stražnjih rogova […]

Ginekologija

Malformacije središnjeg živčanog sustava fetusa

AKRANIJA je poremećaj u razvoju kostiju glave u fetusa. Poremećaj u razvoju plosnatih kostiju lubanje (neurokranija) – odsustvo svoda lubanje. Kosti neurokranija, odnosno plosnate kosti lubanje počinju sa osifikacijom (okoštavanjem) već potkraj prvog tromjesečja, tako da tada postaju vidljive, odnosno dostupne ultrazvučnoj dijagnostici. Ako se u tom gestacijskom dobu ultrazvukom ne vidi okoštala lubanja, postavlja […]

Ginekologija

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Ginekologija

Postoji li mogućnost trudnoće?

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Mamografija – upit

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]