Proljetne namirnice za žensko zdravlje

Sigurno ste mnogo puta čuli od svojih doktora kako morate promijeniti, odnosno prilagoditi prehranu.

Sigurno ste mnogo puta čuli od svojih doktora kako morate promijeniti, odnosno prilagoditi prehranu, kako trebate konzumirati više ovoga, a manje onoga, kako trebate paziti na sastav dnevnih obroka i tako dalje. U slučaju nekih ozbiljnih, odnosno kroničnih zdravstvenih problema, nerijetko ćete dobiti i pisane upute od vaših doktora o detaljnom režimu prehrane po danima i mjesecima. A ako ste trudnica, onda gotovo svakodnevno slušate što trebate jesti, kako bi i vi i vaše nerođeno dijete bili zdravi.

Doista, prehrana je važan aspekt života i prehrambene navike uvelike utječu na uredno funkcioniranje organizma. Najčešće o prehrani ipak ne razmišljamo detaljno dok smo zdravi, dok nemamo prekomjernu tjelesnu težinu, dok nemamo dermatoloških problema i slično. No kada se pojave neki zdravstveni ili estetski problemi, onda je razmišljanje o prehrani sasvim drugačije i ona postaje jako važan čimbenik.

Prehrana je važan dio i ginekološkog zdravlja. Kod nekih kroničnih, ili pak recidivirajućih upala (primjerice, genitalne gljivične infekcije), ginekolog će posebno naglasiti i važnost prehrane u liječenju i potom održavanju intimnoga zdravlja.

Neovisno o uputama o broju dnevnih obroka, o kalorijskoj vrijednosti i sastavu pojedinih obroka, o dobu dana kada se preporuča nešto jesti, stručnjaci se slažu kako je za organizam najkorisnije u prehranu uvrstiti namirnice karakteristične za određeno podneblje i godišnje doba.

Kako smo još uvijek u proljeću, podsjetit ćemo na kojim namirnicama bi se trebala bazirati zdrava prehrana u nas.

Od voća se u trgovinama počinju pojavljivati jagode. Čekali smo ih cijelu zimu i konačno dočekali. Osim što mame svojim ljupkim izgledom, zdrave su i prikladne za konzumirati više puta tijekom dana. Sadrže tek 30-ak kcal u 100 g, vitamina C jedna jagoda sadrži više od jedne naranče, bogate su vlaknima i još koječime.

Od povrća, u proljeće se preporuča konzumirati špinat. Prekrasni animirani filmovi o Popaju i Olivi zapravo su bili i edukativni – na zanimljiv i privlačan način dočarali su važnost špinata u prehrani. A sa znanstvene strane reći ćemo kako u 100 g ima tek oko 20 kcal, kako 100 g zadovoljava čak 25% dnevnih potreba za željezom, kako obiluje vitaminima A i C (100 g zadovoljava skoro 50% dnevne potrebe za vitaminom C) i beta karotenom, mineralima kalijem, magnezijem, cinkom, bakrom, zatim omega 3 masnim kiselinama itd.

I još ćemo spomenuti rabarbaru, koja je sigurni pokazatelj kako je zima završila. Sadrži tek 20-ak kcal u 100 g, razne antioksidanse, … i značaju količinu dijetalnih vlakana. Nećemo se zamarati time je li rabarbara povrće ili nije, to je manje važno od činjenice kako se može koristiti za pripremu raznih, ukusnih i zdravih jela, od pita, do salata i umaka i tako dalje.

Dakle, ako ste od ginekologa dobili upute kako trebate promijeniti prehrambene navike, ako imate problema s probavom, ako imate loš ten, ako planirate smanjiti tjelesnu težinu itd., ove namirnice svakako uvrstite u svakodnevne obroke. Povrh svega, osjećat ćete se zdravije i poletnije.

Još imate koji mjesec uživati u ovim i drugim proljetnim namirnicama, a tada dolazi ljeto sa svojim blagom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika