Problem u donjem delu abdomena

Poštovani doktore,
Potrebna mi je vaša pomoć / savet. Radim i živim u Kini već dugo vremena kao učitelj engleskog u vrtiću. U radu sa decom, često ih podižem. Problem je što su deca 5-godišnja i nisu toliko mala i laka (recimo da imaju 10-20kg). Nije mi to obaveza, već više iz ljubavi prema njima. Šta se dešava? Pre tri nedelje sam počeo da osećam bol u abdomenu. Donji levi deo, recimo da je 5cm iznad pripoja noge i trupa, a na nekih isto 5cm iznad polnog organa (koliko sam skapirao, na strani gde je debelo crevo, ne gde je slepo crevo). Zdravstvo u Kini je na jako niskom nivou. Išao sam u 4 bolnice u zadnje tri nedelje. Prvo su me pregledali u jednoj, doktor me je opipao svuda i konstatovao da nema hernije. Uradili smo i ultrazvuk kako tog celog stomačnog (donjeg) dela, tako i bubrega, sve regularno. Dali su mi neke lepljive trake da nosim (koje tokom noći ispuštaju toplotu i lekovita svojstva). To sam i radio nekih nedelju dana. Bol je prestao. Zapravo, to nikad nije bio neki veliki bol. Unutrašnji je, ništa spoljnje. I nije neki oštar bol. Više je neprijatan osećaj zbog koga ne mogu da sedim (kao da postoji neki pritisak na ’’neki’’ organ i zbog toga se javlja taj osećaj) propisno. Posle tog pregleda je prošlo oko 10 dana kada sam počeo da osećam taj bol ponovo. Prošlog vikenda sam otišao u drugu po redu bolnicu, gde je doktor samo opipao vrlo malo i rekao kako je to ’’zapaljenje mišića i da se to javlja kod mladih muškaraca’’. Dao mi je neki Diklofenak da pijem. Tri dana sam pio to, ali bez neke pomoći, bol je ostao. Prekjuče sam išao u treću bolnicu da radim krvne nalaze i mokraću. Rezultati su dobri, sve u granicama normale. Juče se bol povećao, bio je veći nego ikada radnije, te smo otišli u četvrtu bolnicu, koja je najbolja u gradu, doktor je mlad, specijalizirao u Nemačkoj i čak priča engleski sasvim pristojno. Izložio sam mu ceo istorijat problema, sumnjao je da je u pitanju neka kako reče mala hernija. Dao mi je da radim CT test. I to sam odradio. Malopre smo se čuli za rezultate, kaže da su skroz regularni, nema hernije, nema upale mišića, nema ništa što može da vidi na snimku. I on se čudi od čega nastaje taj bol.
Ja više ne znam šta da radim. Bol je i dalje tu, standardno. Prethodnih nedelja recimo da je prestajao u par navrata. Najviše posle nedelju dana korišćenja onih traka. Ali se ponovo javio kroz 3-4 dana. Te trake nisu baš prijatne jer vam bukvalno prže kožu. Koliko su lekovite, ne znam.

Eto, recimo da sam očajan. Ne znam šta više da radim. Da li možda imate neku predstavu, savet, šta da radim? Poslednji doktor kaže da odmaram i ne naprežem se posebno naredne dve nedelje. Hteo je i neke ubice bola od lekova da mi da, ali sam odbio jer Diklofenak je em neefikasan, em štetan, nije jednostavno bilo vajde od njega.

Ako može još da koristi, to je da isto kašljem poslednjih 20 dana (uporedo sa ovim), verujem da je neki akutni bronhitis, popio sam jedan sirup u tri dana i pijem neki antibiotik tablete. 35 mi je godina, 193cm sa 98 kg, sportista sam od kad znam za sebe, bavim se planinarenjem, vozim bicikl povremeno.

Lično mislim da ovo ima neke veze sa podizanjem dece, ali niko ne zna šta bi moglo biti.

Hvala unapred, nadam se nekoj vašoj pomoći/savetu, da uradim nešto što su svi doktori propustili da predlože.

Pozdrav, Miloš

20.3.2017

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Hvala na Vasem upitu.

Vidim da ste napravili poprilican broj pretraga i sve su bile uredne. 

Ukoliko nije nista s abdominalnim organima (a nista se nije pokazalo ni na CT ni na ultrazvuku kao ni upala pri krvnim i mokracnim pretragama), najvjerojatnije se radi o upali misica u podrucju prepone/zdjelice. 

Ukoliko niste napravili ultrazvuk misica preporucam jos to i onda na fizikalnu terapiju. 

Lijepi pozdrav! 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika