Imala sam hematom na početku trudnoće, isti je uspješno saniran. Zanima me smijem li se nastaviti baviti tjelesnim aktivnostima?

Poštovani,

Imam 31 god, ne uzimam lijekove, ne pušim, sportašica sam. U 1. trudnoći u devetom tjednu pojavio se hematom. Ginekologica nije prokomentirala njegovu veličinu niti ga je vidjela na prethodnom ultrazvuku. Uz uspješnu terapiju, plod je očuvan, hematom je saniran.
Budući da sam po struci kineziolog koji žele nastaviti sa svojim tjelesnim aktivnostima i poslom uz dozirano i prilagođeno opterećenje, zanima me je li ispravna odluka mirovanje tijekom narednih 7 mjeseci? Mišljenja sam da će mirovanje prouzroučiti veliku štetu na moj mišićni sustav i cjelokupan organizam s obzirom na prethodnu cjeloživotnu tjelesnu aktivnost ali nisam kompetentna u ginekološkom zdravlju da procijenim, stoga Vas molim za odgovor, svjesna činjenice o “drugom stanju” kao i zastarjeli način razmišljanja “ležati”. Hvala,
Srdačan pozdrav.

5.7.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

razumijem Vašu dvojbu. Ipak je to drugo stanje. Danas se preporuča fitness i prilagođena tjelovježba trudnicama. Osobno, osim istezanja – dobre tenisice na noge i aktivna  šetnja na zraku. Ukoliko je trudnoća uredna, a trudnica zdrava to je sve dobro. No, ukoliko postoji određena patologija u trudnoći i prijeteće prijevremeni pobačaj ili prijeteći prijevremeni porod, preporuke nadležnog liječnika moraju se poštivati. U vašem slučaju ukoliko se je hematom resorbirao, a vrat maternice dobro drži trudnu maternicu, morate se o daljnjim koracima posavjetovati sa vašim ginekologom. Ukoliko je potrebno možete uvijek potražiti i drugo mišljenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika