Imam ciste na jajniku, možete li mi objasniti nalaze liječnika?

Postovani,
Redovno odlazim na ginekoloske preglede, a posebno posljednjih godinu i pol zbog cisti na jajniku. Kontrolni nalaz od 28.1. Je glasio ovako: TVS: uterus u avf, uredne velicine, endometrij 8mm, sekretoran na desnom ovariju c.lut i ranije opisana hidatida 12mm, na lijevom ovariju hipoehogen odjek 13mm(stacionaran nalaz) iako je na pregledu iznosio 22mm. Nesto slobodne tekucine u Douglasu.
Na jucerasnjom redovnom pregledu nalaz glasi ovako: u spekulima nalaz uredan, palpaltorni nalaz uredan. Tvs: uterus u avf 72x36mm, endometrij 10mm, trolinijski desni ovarij 33x19mm, bo. Lijevi ovarij s hipoehogenim odjekom 17mm i folikulom 18mm, nema slobodne tekucine u douglasu. U stjenci vagine desno anehogen odjek 8mm.
Radjen je i papa test.
Doktor mi je rekao da je sve u redu i ukoliko papa bude dobar da se vidimo za godinu dana. Kad sam ga upitala za ciste rekao je da nije vidio nista jer da se znaju “sakriti” iza jajovoda. Molim vas za pojasnjenje lijevog ovarija, jel to i dalje cista od 17mm i brine me ovaj anehogen odjek u stjenci vagine. Sta to tocno znaci? Sve bi upitala doktora ali nalaz sam dobila nakon pregleda pri odjavi pregleda. Ovaj mjesec sam takodjer imala menstruaciju 3.6 i ponovo prokrvarila 19. 6 sto je trajalo 2 dana. Koristila sam i od cetvrtka do nedjelje po 2 vaginalete Pro gyn.
Hvala unaprijed!

5.7.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana

anehogeni odjeku stjenci vagine od 8mm je vjerojatno riječ običnoj  (simplex) cisti koja Vas ne treba zabrinjavatai. Prvi UZV koji je rađen 28. 01. navodi da je endometrij (sluznica maternice) sekretorna. To znači da ste bili na ultrazvuku u drugoj polovici ciklusa kada je prošla ovulacija. Na zadnjem UZV-u imali ste trolinijski endometrij, odnosno bili ste u prvoj fazi ciklusa, što znači da su se sve cistične tvorbe povezane sa drugom fazom ciklusa resorbirale ( nestale ili kako u narodu kažu -ciste su pukle). Na lijevom ovariju imate folikul što je pozitivno i hipoehogeni odjek. To isto može biti folikul ( o toj strukturi se ginekolog nije izjašnjavao). Po njegovom mišljenju je to uredan nalaz što i jest. Samo ponovite pregled za godinu dana. U slučaju potrebe ili nekakvih događanja i ranije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika