Imam HPV – jesam li dobila dobru terapiju?

Postovani,

U 9.mj prosle godine radjen je papa test bez cervikalnih briseva. Nalaz je pokazao cistoca 1, negativna na lezije, Reaktivne promjene na stanicama koje su povezane s upalom, Metaplastični pločasti epitel – reaktivan i podražen, ektropij 3cm.
Dobila sam dalacin I betadine vaginalete.
Sad sam ponovo dosla raditi u 2.mj papa test, cervikalni brisevi I hpv bris i tipizacija.
Ginekologica rekla da je i dalje ektropij 3cm. Negativna na lezije, mijesana flora, Reaktivne promjene na stanicama koje su povezane s:
upalom
Parakeratoza
Endocervikalni cilindrični epitel – reaktivan i podražen
Metaplastični pločasti epitel – reaktivan i podražen
HPV pozitivan na 59 i 82
Cinovi nisu detektirani

Doktorica predlaze papilocare vaginalete kroz 6 mj. I beta glukan.

Imam decks vec 4,5g trebali se i on liječiti ili sto bi on trebao napraviti, mogu li se imati odnosi tijekom moje terapije ili ne? Koliko je moje stanje alarmantno i postoji li mogućnost da se ovo stanje povuce ili ne? Je li doktorica dobro preporučila terapiju ili bi se moglo jos nesto koristiti?

24.2.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

zarazili ste se sa HPV-om. Pošto nemate kao što Vi kažete cinove, znači da virus još nije počeo uništavati stanice na vratu maternice. To znači da ste u početnoj fazi infekcije i uz pomoć dobre terapije koju Vam je doktorica dala, očekujem da budete imunološki nadjačali virus. Morate raditi na Vašem imunitetu. Uglavnom žene negativiziraju nalaz u roku 18 mjeseci. Partnera svakako treba poslati na pregled i napraviti peniskopiju. Odnosi tijekom terapije samo sa mehaničkom zaštitom -kondomima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika