Imam li endometriozu?

Da li se endometrioza može ikako vidjeti magnetnom rezonancom i ultrazvukom ?
Pola godine imam probadanje u jajnicima ka sredini zdjelice i bol koju bih opisala kao da me siječe od pregiba prepona ka sredili zdjelice i iznad simfize.Dok imam i neku tupu bol u pubičnim kostima i samoj simfizi.Te tri boli (probadajuća,bol kao da siječe i tupa) su uglavnom izraženije pri pokretu i sjedenju,otežavanju mi sjedenje i hodanje već pola godine.Tumormarkeri od prije 2 mjeseca su oke,KKS i CRP oke.Magnetna rezonanca karlice ne pokazuje endometrično žarište ,a i ginekolog kaže da na jajnicima ne vidi nešto takvo na uzv. Išla sam gastroenterologu, radila magnet lumbalnog dijela kičme, rengen kukova i karlice i sve je oke.
Jedino što već pola godine liječim Ešerihiju koja je nađena u vaginalnom, cervikalnom brisu i brisu uretre. Liječena je sa 4 antibiotika(Ciprol,Zinnat,Monural,Panklav),da bi sada opet uradila kontrolne briseve i kreće opet blago žarenje po dnu stomaka, ali više nema Ešerihije,sada imam Enterokoku ,Kleisbelu i kandidu u sva 3 brisa.Da li je moguće da te bakterije daju te 3 boli,koje sam opisala ?
Ili je stvarno endometrioza u pitanju a da se ne vidi, porodični ginekolog kome sam išla ranije me nije ni pregledao ultrazvukom samo je vadio briseve i rekao da su ti bolovi od endometrioze i da počnem odmah sa kontracepcijom. A ja ne želim dok se to nekako ne utvrdi.Dok drugi ginekolog kome sam otišla i koji mi je radio uzv ,nije spomenuo endometriozu i kontracepciju.Ne znam više šta činiti.

17.5.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana ,

endometrioza jajnika  vidi se  na ultrazvuku. Posebno educirani ginekološki ultrasoničari mogu  detektirati duboku endometriozu male zdjelice. Jedna od najvažnijih dijagnostičkih pretraga je magnetska rezonanca male zdjelice. Na tim prikazima se detektiraju  endometriotična žarišta. Endometrioza je poremećaj gdje tkivo  sluznice maternice  nalazimo na različitim mjestima u organizmu .Može se naći unutar mišičnih niti maternice, na jajovodima, jajnicima , ligamentima, na površini orgama u trbušnoj šupljini, potrbušnici , mokraćnom mjehuru, rektumu , crijevima itd .Kod endometrioze se  može javiti kronična abdominalna bol. Naročito je bol izražena tijekom menstruacije , a inače prilikom defekacije i spolnih odnosa.Može se javiti krv u mokraći i stolicite te  kronični bolovi u donjem dijelu trbuha. Ponekad se endometriotična žarišta mogu otkriti samo operativno ( dijegnostička laparoskopija). Bol mogu uzrokovati problemi sa crijevima, različite zdjelične upale , priraslice u trbušnoj šupljini,upale mokračnog mjehura, različine mišićne boli. Vidim da ste dobto obrađeni. Potreban je pregled urologa ( učiniti urinokulturu) i  infektologa da se riješe upale . Ako se izljčenje ne može postići antibioticima  koji se uzimaju na usta, treba se sa  uputnicim javiti  u dnevnu bolnicu i dati odgovarjuću (po antibiogramu) intravenoznu antibiotsku terapiju. Poslije toga napraviti  kontrolne obriske. Ako su oni uredni možete probati uzeti  oralnu hormonsku kontracepciju. Ako nakon uzimanja  tableta bol nestane  možda se ipak radi  o endometriozi.

.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika