Imam poremećaj okusa i mirisa, što da radim?

 

Imam slijedeći problem: poremećaj mirisa i okusa. Počelo je s tim da mi je najprije znoj ispod pazuha mirisa drugačije (kao nekakav gnoj, nešto uginulo, čudno). Nakon tog simptoma dobila sam krvarenje na dan ovulacije koje je trajalo 5 dana. Radila sam test na trudnoću kako bih otklonila tu mogućnost i test je negativan. Svaka menstruacija prije tog krvarenja je bila normalna. Iduću još čekam. Naime, nakon tog krvarenja više ne osjetim samo svoj miris odnosno miris koji ja izlučujem na taj način, nego od tada se javlja i kod neke hrane, a miris kod raznih nepovezanih stvari. Taj miris koji osjetim je identičan za sve što mi smeta (bilo to moja izlučevina iz tijela poput znoja – ponekad i nužde ili krvarenja, plinova) osjetim, osim kroz svoje tijelo taj mriis i u ponekim prostorijama (toalet, kuhinja, hodnik zgrade, pečena jaja, pečena piletina,vegeta, salama, mandarina, pašteta i slično). Poremećen okus i miris javljaju se u razmacima, nisu u putpunosti cijeli dan prisutni, ali jedno je – miris znoja ispod pazuha (samo ispod pazuha imam taj izrazito neugodan i nepodnošljiv miris koji nije ni nalik znoju i osjete ga i ostali).

Zanima me gdje bih trebala ići potražiti liječničku pomoć i na koje pretrage jer ovo traje već minimalno mjesec dana, svaki dan i nepodnošljivo je. Ako duže osjetim miris onda mi to stvara mučninu, a kada osjetim takav okus automatski prestanem jesti. Apetit mi je također smanjen.

Što se tiče možda ginekološkog problema, ništa nije intenzivno, ali možda je povezano. Osjetim ponekad lagano probadanje u abdomenu ili desnom jajniku, te me ponekad boli donji desni dio trbuha kad podignem desnu nogu i zdjelica mi je jako čudna, odnosno na neki način mi smeta.

Također imam ponekad i vrtoglavice i gubitak daha.

Zanima me, ako je test negativan i ako nije ginekološki problem, što bi mogao biti uzrok čudnog mirisa (okusa) i gdje da potražim pomoć? Svakako osjećam da se nešto u mom tijelu događa i da je nešto drugačije.

Još jedno što želim navesti je da ponekad i sam zrak osjetim jednako, vlastiti ili tuđi dah te mi to upućuje na probleme s osjetilom mirisa (kao i svi ostali simptomi) i nisam sigurna može li biti i do sinusa. Već 4 godine pušem nos neprestano svih 12 mjeseci zbog alergijskog rinitisa i nisam sigurna može li biti problem i zbog sinusa.

Dakle, zaključno u čemu je najveći problem – neizdrživi miris gnoja/truleži ispod pazuha kad god se oznojim (slabije znojenje) koji je potpuno jednak kao i određene namirnice ili prostorije te gotovo sve što moje tijelo luči. Neugodan miris pazuha prisutan je uvijek, a ostalo u navratima.

Covid 19 sam preboljela u 12.om mjesecu i tada sam u potpunosti izgubila miris, ali ovo je sasvim drugačije.

Mogu li biti nekakav poremećaj hormona u pitanju?

Hvala Vam na čitanju i unaprijed na savjetu!

22.4.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

Neugodan miris tijela je normalna stvar, a kada nije povezana s nekim većim problemom, možete se opisati kao kombinacija znoja, bakterija i prljavštine koja se skuplja na koži. Bakterije s našim tijelom žive u simbiozi.

Neugodan miris tijela se javlja zbog tri stvari: načina prehrane, stresa ili problema sa zdravljem. Ako je prvi razlog u pitanju, radi se o procesima metabolizma koji proizvode određen spojeve, odnosno molekule koje isparavaju i uzrokuju neugodne mirise. Osjetit će se  i u znoju. Primjerice, to znaju učiniti češnjak, luk, alkohol,riba.Promjena hormona i uzimanje određenih lijekova također može promijeniti naš miris,  najčešće kontracpcijske pilule, antidepresivi pa i dodatci za dijetu. 

Moramo razlikovati  i poremećaj izmjene osjeta mirisa  -paraosmija i hiperosmiju tj.poremećaj pojačanog osjeta za mirisi -preosjetljivost na miris.Osobe s hiperosmijom mogu osjetiti jaku nelagodu, od određenih mirisa.  Premećaj mirisa može biti prolaznog karaktera, no može upućivati na određene bolesti. Javlja se i u sklopu  post COVID-19 sindroma.

Savjetovala bih neurološki i otolarinolaringološki pregled.

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika