Je li je krvarenje 18 dana nakon menstraucije posljedica smanjenog rada štitnjače, hormonalnog disbalansa ili nešto drugo?

Pozdrav! Imam 32 god/168cm/65kg/nepušać/ne pijem alkohol. Imam više manje obilnije menstruacije otkad znam za sebe, ali nisu bolne, menstruiram otprilike 10 puta na godinu, imam hormonalni disbalans, povremene akne, nadutost je kod mene već najmanje 5, 6 godina jako česta pojava kao i povremeni bijeli ili smeđi iscjedak između menstruacija… Ali ono što je novost je ne toliko neprimjetni smeđi i rozi iscjedak te mali ugrušci 18 dana nakon završetka zadnje menstruacije. Ne krvarim dovoljno da bi bila menstruacija, ne ispunim uložak, ali je krv jako vidljiva na wc papiru. Ne osjećam nikakvu bol kod mokrenja niti neke bolove u donjem djelu trbuha, ali jesam naduta. Prije dva mjeseca sam napravila KKS, sve je bilo u redu osim malo povišenog TSH. Da li je ovo krvarenje posljedica smanjenog rada štitnjače, hormonalnog disbalansa ili nešto drugo? Inače ima česte napadaje anksioznosti i jak stres u zadnjih nekoliko mjeseci, pa je to utjecalo na povišen TSH za koji ne koristim nikakvu terapiju.
Tlak mi je godinama nizak, u zadnje vrijeme oko 85/55. Mogućnost trudnoće ne postoji.

13.7.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

navodite da menstruirate 10 puta na godinu i imate smećkasti iscjedak između menstruacija. Najčešće se tako krvarenje koje traje najduže tri dana javlja prilikom ovulacije. Zbog naglog pada razine hormona estrogena dolazi do  nestabilnosti  sluznice maternice (endometrija). Posljedica toga je odljuštenje endometrija u manjim količinama što se očituje u pojavi krvarenja. Ponekad krvarenje može biti i obilnije. Niska razina hormona progesterona  tijekom ciklusa također  može uzrokovati krvarenje 5 do 7 dana prije mjesečnice. Uzroci krvarenja između menstruacije (negirate mogućnost trudnoće) mogu biti  miomi koji se nalaze u sluznici maternice ili  dijelom u mišičnom zidu maternice, a dijelom u sluznici maternice. Uzrok mogu biti i polipi u sluznici maternice i adenomioza, karcinoma vrata maternice i tijela maternice. Uzrok može biti i visoka razina TSH, no kod Vas  je vjerojatno tek neznato povišena vrijednost TSH što se vidi iz činjenice da se liječnik nije odlučio na terapiju. Potreban je ginekološki, ultrazvučni pregled i PAPA test radi dijagnosticiranja uzroka Vaših problema.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika