Kako što prije zatrudniti?

Imam polistitične jajnike i pijem tablete fetil up.
Od prošle godine radimo na djetetu ja i muž ali smo 4 puta pogodili ovulaciju.
I predlaže mi moj ginekolog da odem na pregled jajovoda.
Inače svi nalazi su mi super imam menstruaciju svaki mjesec samo imam gljivičnu infekciju i pijem tablete za imunitet i apetit.
Išla sam na pregled vrata maternice ima nešto ali nije za operaciju i na hpv sam pozitivna jer mi je bio pa totalno imunitet.

27.6.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

svakako bih preporučila pretragu prohodnosti jajovoda. Postoje različite metode provjere prohodnosti jajovoda.Zltni standard je RTG-HSG, odnosno radiološka histerosalpingografije.To je metoda gdje se pod direktnom hontrolom dijaskopa u maternicu ubacuje radiološko kontrasno sredstvo. Odmah se u živo prikazuje protok kontrasnog sredstva koz maternicu i jajovode i ako su prohodni, prikazuje se prolaz sredstva u slobodnu trbušnu šupljinu. No nažalost, dana , vro malo medicinskih centra rade ovu pretragu. Postoje i metode prikaza prohodnosti jajovoda sa ultrazvukom -Color doplerom. Kao kontrasna sredstva rabe se komercijalna sredstva i fiziološka otopina. Veliki značaj te metode je što je ona dijagnostička ( dobivamo uvid u stvarno stranje prohodnosti jajovoda) i terapijska( direktno sa kontrastnim sredstvom razriješe priraslice i ” propuše” jajovode). U roku šest mjeseci nakon ove pretrage zabilježena je veća učestalost trudnoća.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika