Molim vas objašnjenje nalaza!

Na redovnom ginekoloskom pregledu u 2 mj. ove godine papa test mi je pokazao atipicne stanice. Hpv tipizacija je pokazala hpv tip 16. Napravljena mi je kolposkopija i biopsija.

Nalaz kolposkopije:
nakon premazivanaj octenom kiselinom, čitava transformacijska zoma u grubom mozaiku i acidobijeljenju. Ulazi u kanal.
Uzeta biopsija egzocerviksa i ekskohleat endocerviksa.
Nalaz biopsije je :

1. Primljeno je više fragmentiranih komadića tkiva duljih promjera od 0,1 do 0,5 cm, u cijelosti su uzeti u rad te su uklopljeni u jedan
parafinski blok.
Mikroskopski, vide se fragmentirani komadići tkiva cerviksa, na dijelu površine se nalazi zadebljani višeslojni pločasti epitel, dijelom
endocervikalni cilindrični epitel, a na većem dijelu površine se nalazi višeslojni pločasti epitel koji je papilarno nabran te pokazuje
poremećaj stratifikacije, hiperkromaziju jezgara, atipiju stanica i mitoze u gotovo cijeloj debljini sloja uz očuvanu bazalnu membranu.
Opisani visoko displastični epitel oblaže i podležeće kripte, a unutar strome se nalazi gusti mononuklearni upalni infiltrat.
Histološki nalaz u ovom materijalu odgovara skvamoznoj intraepitelijalnoj leziji visokoga gradusa (HSIL).
2. Materijal je oskudan u cijelosti uklopljen u jedan parafinski blok.
Mikroskopski, vidi se tek tračaka endocervikalnog cilindričnog epitela.
Materijal je nedostatan za histološku analizu.

LAESIO SQUAMOSA INTRAEPITHELIALIS CERVICIS UTERI GRADUS GRAVIS (HSIL, EX CIN 3)
S obzirom da imam zakazan termin kod ljecnika tek za mjesec dana zanima me sto mi sljedi nakon ovoga. Moram li ponavljati biopsiju i trebam li ici na neki od zahvata ukloniti tkivo na kojem su se desile promjene.

Takoder me zanima ako virus godinama miruje u tijelu i aktivira se nakon nekog vremena da li je osoba prenositelj svo to vrijeme ili samo kada je virus aktivan.

 

22.4.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

vaša dijagnoza  biopsije je HSIL .Poslije toga u roku osam tjedana treba  ponoviti PAPA test. Ovisno o  nalazu kontrolnog PAPA testa  planiraju  se slijeći medicinski postupci. Ako  PAPA test bude uredan ,  ASC-Us ili CIN I, potrebno je daljnje praćenje svaka 4 mjeseca. Ukoliko PAPA test bude CIN II ili CIN III potrebno je učiniti LETZ konizaciju ili konizaciju nožem. Svakako Vaš liječnik bude procijenio slijed  postupaka nakon biopsije.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika