Što nam govore rezultati PAPA testa – 2. nastavak

Ako ste radili Papa test vidjeli ste da se rezultati prikazuju u obrascu.  Što nam govori taj obrazac?

Prvo moram naglasiti da se pokušavalo napraviti jedinstvenu klasifikaciju (nazivlje). Prva je objavljena  poznata Papanicolauova numerička klasifikacija (I-IV). Daljnjim otkrićima brojni laboratoriji diljem svijeta pokušavali su tu klasifikaciju prilagoditi svojem shvaćanju problematike u razvoju pretkanceroznih promjena i karcinoma vrata maternice.

Razumljivost Papa testa je vrlo važna u otkrivanju i prevenciji te teške i smrtonosne bolesti i velika je važnost multidisciplinarnog pristupa koji obuhvaća osim ginekologa i citologa brojne druge struke a  to su patolozi, onkolozi, mikrobiolozi, molekularni biolozi, imunolozi i epidemiolozi.

Prvi puta je 1988. godine klasifikacija Bethesda pokušala ujednačiti te stavove (citološke nalaze), omogućujući svakoj državi osobne prilagodbe. Tako je zadnja modifikacija jedinstvene klasifikacije citoloških nalaza vrata maternice nazvana Zagreb 2016. koja je usvojena od Hrvatskog društva za kliničku citologiju Hrvatskog Liječnički Zbora.

Na tom obrascu postoje osnovne podjele:

1.Primjerenost uzorka, gdje se utvrđuje je li je obrisak moguće tumačiti tj. dali uzorak zadovoljava interpretaciju, ako da, ide se u daljnju analizu . Ako ne zadovoljava nije moguće provesti daljnju analizu, uzroci su razni, puknuto staklo, slabo fiksiran, nema dosta stanice, prekriven leukocitima, prekriven krvlju, prisutan strani materijal itd.

2.Opća podjela; Negativan nalaz na intrepitelnu ili invazivnu promjenu znači da u pregledanom uzorku nisu nađene abnormalne stanice. Ukoliko su u pregledanom uzorku nađene abnormalne stanice, detaljno obrazloženje porijekla i stupnja abnormalnosti stanica opisani su na lijevoj strani Papa obrasca.

3.Opisna dijagnoza nam govori o prisutnosti normalnih stanice koji oblažu vaginu, vanjski dio vrata maternice (egzocerviks) i kanalić vrata maternice (endocerviks) ili o prisutnosti mikroorganizama nađenih u obrisku. To su Bacilus vaginalis, mješovita flora, fungi, Trichomonas vaginalis, Gardnerela vaginalis, Actinomyces i promjene povezane sa HSV-om ( HSV-Herpes simplex virus).

4.Drugi ne-neoplastični nalazi :

– Reaktivne promjene na stanicama opisuju promjene na stanicama koje su povezane s upalomzračenjem,i  s IUD (intrauerine device) (intrauteruni uložak (spirala)),

-Reparatorni epitel, javlja se nakon kirurških zahvata na vratu maternice, nakon zračenja ili kemijskih oštečenja (terapija),

-Parakeratoza, diskeratoza, hiperkeratoza – te promjene nastaju kao reakcija na kronične promjene ili vezano za HPV infekciju (Humani papiloma virus). To su keratotične promjene na stanicama.

-Endocervikalni epitel reaktivan i podražen, opisuje promjene na cilindričnom epitelu (epitel kanalića vrata maternice)kod kojeg je prisutna promjena koju karakterizira  jača upala, ali su izražene slabije promjene od abnormalnih stanica.

Metaplastični epitel reaktivan i podražen, pločasti epitel koji nastaje kao zaštita vrata maternice u kiselom okolišu rodnice, a prema sazrijevanju se razlikuje na nezrele i zrele stanice pločaste metaplazije,

Cilindrične stanice nakon hiserektomije. Nakon histerektomije (kirurško odstranjenje vrata maternice i tijela maternice) nalazimo u razmazu stanice cilindričnog epitela tj. nalazimo epitel iz kanalića vrata maternice, iako je maternica odstranjena. Prisutnost takvih stanica je benigna i nema kliničko značenje,

-Atrofični epitel, ili atrofični tip razmaza karakterizira stanjeni epitel. Takav epitel nalazi se u pojedinim fazama u životu žene koja su obilježena  smanjenim utejecajem hormona estrogena, kao npr. djetinjstvo, postmenopauza i poslije poroda,

-Citohromatski status ne odgovara dobi ili anamnezi, vaginalna sluznica je najpodložnija utjejecaju hormona pa se taj status procjenjuje u vaginalnom obrisku. Ako je žena u post menopauzi i ne uzima spolne hormone (HNL-hormonsko nadomjesno liječenje) a vidljive su određene stanice, može ukazivati na djelovanje spolnih hormona proizvedenih u tijelu (endogeni spolni hormoni) koji mogu dovesti do bujanja sluznice maternice (endometrija) ili promjene na jajnicima. To stanje zahtijeva daljnju obradu.

Ovo je dio Papa testa koji se nalazi na lijevoj strani obrasca. Na desnoj strani obrasca nalaze sa Abnormalne stanice, to je svijet (čitaj svemir) za sebe. O toj temi drugi puta.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika