Molim Vas savjet za kontracepcijske pilule i policistične jajnike

Poštovani, imam dva pitanja nedavno mi je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika te ću uskoro krenuti s kontracepcijskim pilulama, iz mnogih izvora nisam sigurna koliko je kontracepcija dobra pa sam htjela čuti od Vas koliko ona uistinu pomaže, što se tiče mog problema čula sam da kontracepcija dok se koristi zamaskira probleme a kasnije se znaju vratit u još gorem stanju, a drugo pitanje što mislite o cjeljenju protiv HPV-a, spolno sam aktivna i ne znam da li ima svrhe cijepiti se sada, pošto mladi ljudi do 25 imaju besplatno cjepivo. Hvala Vam

24.4.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

sindrom policističnih jajnika kao i terapija istog, je vrlo složen endokrinološki problem. Nadam se da ste obavili pretrage kompletne krvne slike, koagulograma, hepatograma, lipidogrma, testove na trombofiliju i UZV dojki u prvoj fazi ciklusa. Nadam se da ste odredili spolne hormone, jer i o tome ovisi koja oralna hormonska kontracepcije i antiandrogena terapija dolazi u izbor. Ukoliko imate višak kilograma i inzulinsku rezisteciju, vrlo je važna komponenta terapije promjena načina života. Za inzulinsku rezistenciju u terapiju se može uvesti metformin. Salo je endokrini organ te gubitak težine i redovita tjelesna aktivnost poboljšava kliničku sliku sindroma policističnih jajnika. Ako ne želite oralnu hormonsku kontracepciju, ciklus se može regulirati lijekovma koji se nazivaju progestageni, kao i preparati s inozitolom. Svakako je cjelokupna situacija za dobru procjenu. Možete potražiti i mišljenje endokrinologa. 

Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Iako je poželjno cijepiti se prije početka spolnih aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporučuje i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su zaraženi HPV-om, najvjerojatnije nisu zaraženi sa svih 9 tipova HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnostička obrada radi utvrđivanja moguće infekcije HPV-om nije opravdana prije cijepljenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika