AMH, Anti- Müllerian hormon

Ne tako davno, AMH (engl. anti-Müllerian hormone) je mnogima, ne samo medicinskim laicima, bio egzotični pojam. No, danas, s naglaskom na zadnjih 10-ak godina, određivanje razine AMH standardni je postupak u procjeni funkcije jajnika….

Ne tako davno, AMH (engl. anti-Müllerian hormone) je mnogima, ne samo medicinskim laicima, bio egzotični pojam. No, danas, s naglaskom na zadnjih 10-ak godina, određivanje razine AMH standardni je postupak u procjeni funkcije jajnika, a u reprodukcijskoj medicini i planiranju medicinski potpomognute oplodnje, rutinski je postupak za procjenu ovarijske rezerve i mogućnosti asistirane oplodnje.

Do prije 30-ak godina zlatni standard za procjenu rezerve jajnika bilo je određivanje FSH (folikulostimulirajući hormon, folitropin, engl. Follicle-stimulating hormone). Danas su takve procjene točnije, jer se nalaz upotpunjuje s nalazom AMH-a.

Ono što je u produkciji AMH-a, kojega stvaraju granuloza stanice folikula jajnika vrlo sigurno je da je pod direktnim utjecajem FSH-a, a koji još hormoni i viši centri u mozgu utječu na njegovu produkciju i količinu nije u potpunosti razjašnjeno.

U okviru planiranja medicinski potpomognute oplodnje, rutinski se određuje:

  • u inače zdravih žena generativne dobi, u kojih se provodi dijagnostička obrada neplodnosti,
  • u žena perimenopauzalne dobi, koje planiraju (ponovnu) trudnoću, a tijekom razumnog perioda trudnoća spontano nije ostvarena, odnosno kako bi se procijenilo nastupa li u žene perimenopauza ili poremećaj menstruacijskog ciklusa ima neku drugu etiopatogenezu,
  • u bolesnica generativne dobi liječenih citostaticima i drugim agresivnim lijekovima, za koje se zna kako imaju negativan učinak na funkciju jajnika itd. 

Osim u reprodukcijskoj medicini, određivanje razine AMH primjenjuje se:

  • u situacijama kada se sumnja na poremećaje u funkciji jajnika – u djevojaka/žena s oligomenorejom i amenorejom, a vrlo je indikativan pokazatelj i u dijagnostici sindroma policističnih jajnika,
  • u osoba u kojih postoji sumnja na poremećaje razvoja spola (dvospolci po rođenju, hermafroditi i pseudohermafroditi),
  • u postavljanju definitivne dijagnoze granulosa-cell tumora,
  • u znanstvene svrhe, kada se želi pojasniti funkcija jajnika (npr. u inače zdravih djevojčica i adolescentica) itd.

Iz ovog kratkog i vrlo pojednostavljenog pregleda razvidno je koliko je velika i diferentna uloga anti-Müllerova hormona i zato se interpretacija nalaza treba povjeriti stručnjacima. Iako pacijenti često osobno podižu ove (i druge) nalaze, pa mogu vidjeti unutar kojeg raspona se nalaz smatra urednim, tj. normalnim, u pojašnjenju nalaza i postavljanju dijagnoze treba uzeti u obzir i druge čimbenike, kao što su dob, klinički status, također i spol, u slučajevima kada se sumnja na dvospolnost i drugo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika