Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika ili PCOS je kronični poremećaj koji značajno utječe na plodnost žene. Osim plodnosti, PCOS povezuje se i s dijabetesom i depresijom…

Do dijagnoze sindroma policističnih jajnika prosječno prođu 2 godine i potrebna su 3 liječnika.

Sindrom policističnih jajnika ili PCOS je kronični poremećaj koji značajno utječe na plodnost žene. Osim plodnosti, PCOS povezuje se i s dijabetesom i depresijom, a sudeći prema rezultatima novog istraživanja često je zanemaren od strane liječnika i prolazi nedijagnosticiran.

Više od 1300 žena s dijagosticiranim PCOS sindromom sudjelovalo je u istraživanju odnosno u online anketi provedenoj u 32 zemlje svijeta. Gotovo polovina ispitanica posjetila je 3 ili više liječnika prije dobivanja konačne dijagnoze, a trećina žena rekla je kako je od trenutka traženja pomoći do trenutka postavljanja prave dijagnoze prošlo više od 2 godine. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Znakovi PCOS-a

Procjenjuje se kako čak 18% žena reproduktivne dobi boluje od ovog sindroma. Unatoč njegovoj raširenosti i činjenici da je vodeći uzrok neplodnosti, PCOS je i dalje često neprepoznat kako od strane pacijenata tako i od strane liječnika.

Žene koje pate od PCOS-a imaju viši rizik od fizičkih, ali i psihičkih problema. Ovaj se sindrom manifestira u obliku cisti na jajnicima, povišene razine testosterona u krvi i neredovitih menstruacija. Žena može patiti od neplodnosti, pojačane dlakavosti, spontanih pobačaja, glavobolja, debljanja i promjena raspoloženja.

Što pomaže kod PCOS-a?

Osim hormonalne terapije, ženama se preporuča pravilna prehrana i redovita tjelovježba. U prvom planu jest mršavljenje odnosno skidanje suvišnih kilograma. Pritom se stručnjaci slažu da je dovoljan gubitak od 5 do 10 posto tjelesne mase kako bi se znatno smanjile tegobe vezane uz bolest i normalizirala mjesečnica. No, zahvaljujući inzulinskoj rezistenciji zadatak mršavljenja može biti vrlo otežan te izvor brojnih frustracija žena. Ipak, mršavljenje mora biti imperativ budući da doprinosi normalizaciji razine inzulina i posljedično smanjuje tegobe i rizik od ozbiljnih bolesti. Stoga je usvajanje određenih prehrambenih navika i redovita tjelesna aktivnost primarni korak u liječenju sindroma policističnih jajnika. Preporuča se prehrana s nižim udjelom ugljikohidrata, Mediteranska prehrana i DASH dijeta.

Cimet kao učinkovita terapija za PCOS? 

Američki znanstvenici iz udruženja International Federation of Fertility Societies su 2013. godine ispitivali učinak cejlonskog cimeta na sindrom policističnih jajnika. Dosadašnje studije ukazale su da cimet smanjuje inzulinsku rezistenciju u žena s policističnim sindromom, no, dosada se nije ispitivao učinak na menstrualni ciklus. 

Ukupno je 45 ispitanica s policističnim jajnicima bilo uključeno u istraživanje tijekom 6 mjeseci pri čemu su one koje su konzumirale cimet imale redovitije menstrualne cikluse u odnosu na žene koje su uzimale placebo. Žene koje su unosile cimet tijekom 6 mjeseci su imali prosječno 3,8 menstrualnih ciklusa dok su ostale ispitanice imale prosječno 2,2 ciklusa. 

Autori studije su zaključili kako je potencijalno otkrivena nova strategija za terapiju sindroma policističnih jajnika, ipak potrebna su još brojna istraživanja na ovu temu.

Inozitol kao dodatna pomoć

Davne 1850. godine otkriven je inozitol koji se kolokvijalno svrstava u skupinu B vitamina iako strogo gledano nije vitamin. O inozitolu ovisi svaka stanica u našem organizmu s obzirom da sudjeluje u izgradnji membrane. Kada govorimo o inozitolu u dodacima prehrani misli se na mio-inozitol čija je molekulska struktura slična glukozi. Mio-inozitol u obliku dodatka prehrani se pokazao korisnim za povećanje ženske plodnosti. Naime, inozitol može pomoći kod inzulinske rezistencije koja je karakteristična kod dijabetesa tipa 2 i kod sindroma PCOS. Također, u većim dozama inozitol može smanjiti osjećaj tjeskobe.

Također, potrebno je napomenuti kako žene s PCOS sindromom često imaju nisku razinu željeza u krvi pa svakako i na tu činjenicu valja obratiti pozornost.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika