Nakon dvije trudnoće bilo je problema jer su bebe imale niske trombocite, sada sam opet trudna i strah me da se isto ne ponovi. Molim Vas mišljenje.

Poštovani imam 33 godine i trudna sam sa trećim djetetom. Muž i ja smo oboje 0- krvna grupa no u obje trudnoće je bilo komplikacija s bebama nakon poroda jer su imali jako niske trombocite i da treće djete ne planiram zanima me uzrok tome jer smo oboje negativni i nitko mi ne zna reći zašto se to događa i može li se spriječiti nego svi govore ajoj. Hvala na odgovoru

24.2.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

Na osnovu ovog što ste napisali, Vi i suprug ste komapatibilni što se tiče krvne grupe i rh faktora, odnosno rh i ABO sustava. No postoje i drugi antigeni koji mogu izazvati reakciju i imunizaciju kao što su: Kell, Kidd, Dyffy  itd. Ne znam kakvi su Vam nalazi, no u obzir dolaze i trombocitopenije. Svakako bih preporučila prije sljedeće trudnoće kontrolu  sa kompletnom dokumentcijom kod perinatologa u tercijatnoj zdravstvenoj ustanovi. Možda se mora napraviti dodatna hematološka obrada. Tada  se bude mogao bolje predvidjeti tijek događaja u sljedećoj trudnoći.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika