Nakon poroda dobila sam prvu menstruaciju, ali s odmakom od nekoliko mjeseci mjesečnice nema. Je li moguće da imam upalu?

Pozdravljeni ,
Skoro sam rodila (krajem jula) i bila sam kod ginekologa 6tjedana poslije i sve je bilo ok. Dobila sam cak i prvu menstruaciju sedmicu poslije ginekologa (nije bila nesto obilna iako su moje menstre inace slabijeg volumena, sad je bila bas slaba). Sada evo krajem oktobra bi trebala dobiti ponovo ali je nema. Napravila sam cak i test (negativan je)
Je li normalno da je nema (kad sam ne vec dobila ). Poslije prvog poroda sam je odmah dobila poslije lohija i stalno sam je imala redovno. Oba puta dojim. I jos nesto: pojavio mi se je miris poput ribe, bez nekog naocitog iscjedka ali ima jak miris kojeg do sad nisam imala. Cak osjecam nelagodu u jajnicima u zadnje vrijeme. Je li moguce da je neka upala ? Sumnjam na kondome, jer poslije pregleda smo ih koristili i od tad mi se stanje pogorsalo. Hvala na odgovoru i lijep pozdrav

9.11.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

niste naveli podatak dojite li dijete. Ako ne doji žena će nakon porođaja dobiti prvu mjesečnicu već unutar 6-8 tjedana. Ukoliko doji, povratak mjesečnice potpuno je neizvjestan. Može se vratiti već nakon 8 tjedana, no isto tako izostati 18 i više mjeseci. Prva ovulacija utvrđena je već 36-42 dana nakon porođaja u žena koje ne doje, a do kraja 10.tjedna ovulira i 10% žena koje doje. Procesi cijeljenja nakon porođaja kod Vas su završili, no manjak hormona estrogena čini da je sluznica rodnice tanka, osjetljiva i podložna infekciji. Ako osjećate miris ribe to bi mogla bit bakterijska vaginoza uzrokovana Gardnerelom vaginalis. Ona živi u rodnici, i ako je pH rodnice od 3,8-4,2 ne razmnaža se. Povećanjem pH rodnice uslijed manjka estrogena dolazi do razmnažanja Gardnerele vaaginalis koja nakon odnosa oslobađa karakterističan neugodan miris iscjetka (po ribi). On dolazi  od amina kadaverina i putrescina kojeg stvaraju anaerobne bakterije. Morate posjetiti ginekologa radi dijagnoze te vrste upale i propisivanja terapije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika