Gljivične upale – Candidiasis – simptomi, dijagnoza, liječenje i terapija

Simptomi upale vaginalne kandidijaze manifestiraju se svrbežom, crvenilom, edemom (oteknućem sluznice) i karakterističnim vaginalnim iscjetkom. Iscjedak je bijele boje, grudast (pahuljast) i nema posebnog mirisa.

Kod pregleda u spekulima (ginekološki instrument za rodnicu) sluznica rodnice je crvena otečena (hiperemična) obložena bjeličastim naslagama (plakovi) koji izgledaju poput svježeg kravljeg sira-takozvani Soor colpitis. pH je ispod 4,5.

No u menopauzi kada je sluznica stanjena zbog nedostatka hormona (kažemo da je atrofična) ne mora biti tako impresivan nalaz. Prisutno je manje sekreta u kojem se nalazi i manji broj uzročnika koji se isto manifestiraju svrbežom. Takve upale znaju biti vrlo tvrdokorne u liječenju – senilni kolpitis. Kada se upala proširi na vanjsko spolovilo dolazi do crvenila i nesnosnog svrbeža, dolazi do upale vulve – vulvitis, odnosno vulvovaginitisa.

Gljivice u području vulve često znaju naseliti donji dio uretre (mokraćna cijev), odnosno uzrokuje infekciju donjeg dijela urotrakta. Cistitis uzrokovan kandidom može se manifestirati polakisurijom (označava učestalu potrebu za mokrenjem, malih količina mokraće), dizurijom (bolno mokrenje) i urgencijom (neodgodiva potreba za mokrenjem) te suprapubičnim bolovima.

Ponekad dizurija kod žena može biti uzrokovana kandida uretritisom, ali uzrok dizurije može biti i kontakt urina (pri morenju) s upaljenim tkivom oko mokraćne cijevi (uretre) uslijed vaginitisa uzrokovanog kandidom.

Kako se postavlja dijagnoza?

Najočitiji su znakovi crvenila, svrbeža, sirastog iscjetka, učestalog i bolnog mokrenja te osjećaja žarenja i oteknuće sluznice. Usprkos tipičnih znakova vulvovaginalnu kandidijazu nije uvijek lako dokazati. Pregledom mokrog preparata (iscjedak se razmaže na predmetno stakalce i oboji 0,5% otopinom briljant krezila) pod mikroskopom tek u 40 do 50% slučajeva nalazimo hife. Hife su dugačke nitaste strukture koje čine tijelo gljiva. Tijelo gljiva građeno je mnogih isprepletenih hifa i zovemo ga micelij. To je karakteristično za Candidu albicans. Candida glabrata ne stvara hife.

Mikroskopska dijagnoza ima osjetljivost 65%. Pod mikroskopom vidimo smanjeni broj laktobacila, malo leukocita i micelije. Zatim se u dijagnostici kandidijaze upotrebljava mokri preparat s dodatkom 10 – 20% kalijevog hidroksida. Može se i zasaditi kultura u posebnom mediju.

Liječenje vulvovaginalne kandidijaze može biti sistemsko i lokalno, a često i kombinirano. Liječenjem se simptomi rješavaju u 90% slučajeva. Bolest se ponavlja naročito u trudnoći. S obzirom na to da 10 % partnera obolijeva uvijek je korisno liječiti i partnera.

Infekcije mogu biti nekomplicirane i komplicirane o ćemo ovisi terapija. Učestalost nekompliciranih infekcija je 90% i javljaju se manje od tri puta godišnje, simptomi su blagi ili umjereni. U pitanju su zdrave žene i najčešći uzročnik je Candida albicans. Učestalost kompliciranih infekcija je 10%, ponavljaju se više od tri puta godišnje, a simptomi su jače izraženi. Javlja se kod trudnica, dijabetičarki i bolesnica koje su imunokompromitirane. Uzročnik je najčešće Candida glabrata.

Terapija vulvovaginalne kandidijaze

Lijekovi koje se koriste lokalno u obliku vaginalnih tableta (vaginaleta) i krema:

Klotrimazol:

 • u obliku tableta za rodnicu (vaginaleta) od 200 mg, od 500 mg – tableta od 500mg uzima se jednokratno u rodnicu. Tablete za rodnicu od 200 mg uzimaju se navečer tijekom tri dana.
 • krema za rodnicu 20 mg/g s tri aplikatora – navečer u rodnicu aplikatorom tri dana
 • krema za vanjsku upotrebu – za vanjsku upotrebu na koži vulve dva puta dnevno

Mikonazol:

 • u obliku tableta za rodnicu od 200 mg – apliciraju se navečer u rodnicu tijekom sedam dana
 • krema 20mg/g za vanjsku upotrebu na koži kod upale vulve – koristi se dva puta dnevno dok ne prođu simptomi
 • tablete za rodnicu od 200 mg – primjenjuju se uvečer u rodnicu kroz sedam dana

Nistatin:

 • u obliku vaginalnih tableta od 100mg oksitetraciklin i 100 000 I – apliciraju se navečer u rodnicu tijekom šest dana
 • preparat u kombinaciji 100 000 I.U nistatina + 35 000 I.U neomicin sulfata + 35 000 I.U polimiksina B – jedna kapsula za rodnicu navečer tijekom 12 dana.
 • Preparat koji sadrži 200 000 IU nistatina + 500mg nifuratela – jedna kapsula za rodnicu navečer tijekom 12 dana

Fenilkonazol:

 • meke vaginalne kapsule od 200 mg i 600 mg – Vaginalne kapsule od 600 mg primjenjuju se jednokratno i po potrebi ponoviti terapiju za 3 dana. Vaginalne meke kapsule od 200mg jedna navečer u rodnicu tijekom tri dana.

Kod kompliciranih infekcija daje se:

 • flukonazol od 150 mg na usta u različitim kombinacijama ovisno o jačini upale i
 • itrakonazol (Itrac 3) kapsule na usta dvije ujutro i dvije navečer.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika