Gljivične upale – Candidiasis – simptomi, dijagnoza, liječenje i terapija

Simptomi upale vaginalne kandidijaze manifestiraju se svrbežom, crvenilom, edemom (oteknućem sluznice) i karakterističnim vaginalnim iscjetkom. Iscjedak je bijele boje, grudast (pahuljast) i nema posebnog mirisa.

Kod pregleda u spekulima (ginekološki instrument za rodnicu) sluznica rodnice je crvena otečena (hiperemična) obložena bjeličastim naslagama (plakovi) koji izgledaju poput svježeg kravljeg sira-takozvani Soor colpitis. pH je ispod 4,5.

No u menopauzi kada je sluznica stanjena zbog nedostatka hormona (kažemo da je atrofična) ne mora biti tako impresivan nalaz. Prisutno je manje sekreta u kojem se nalazi i manji broj uzročnika koji se isto manifestiraju svrbežom. Takve upale znaju biti vrlo tvrdokorne u liječenju – senilni kolpitis. Kada se upala proširi na vanjsko spolovilo dolazi do crvenila i nesnosnog svrbeža, dolazi do upale vulve – vulvitis, odnosno vulvovaginitisa.

Gljivice u području vulve često znaju naseliti donji dio uretre (mokraćna cijev), odnosno uzrokuje infekciju donjeg dijela urotrakta. Cistitis uzrokovan kandidom može se manifestirati polakisurijom (označava učestalu potrebu za mokrenjem, malih količina mokraće), dizurijom (bolno mokrenje) i urgencijom (neodgodiva potreba za mokrenjem) te suprapubičnim bolovima.

Ponekad dizurija kod žena može biti uzrokovana kandida uretritisom, ali uzrok dizurije može biti i kontakt urina (pri morenju) s upaljenim tkivom oko mokraćne cijevi (uretre) uslijed vaginitisa uzrokovanog kandidom.

Kako se postavlja dijagnoza?

Najočitiji su znakovi crvenila, svrbeža, sirastog iscjetka, učestalog i bolnog mokrenja te osjećaja žarenja i oteknuće sluznice. Usprkos tipičnih znakova vulvovaginalnu kandidijazu nije uvijek lako dokazati. Pregledom mokrog preparata (iscjedak se razmaže na predmetno stakalce i oboji 0,5% otopinom briljant krezila) pod mikroskopom tek u 40 do 50% slučajeva nalazimo hife. Hife su dugačke nitaste strukture koje čine tijelo gljiva. Tijelo gljiva građeno je mnogih isprepletenih hifa i zovemo ga micelij. To je karakteristično za Candidu albicans. Candida glabrata ne stvara hife.

Mikroskopska dijagnoza ima osjetljivost 65%. Pod mikroskopom vidimo smanjeni broj laktobacila, malo leukocita i micelije. Zatim se u dijagnostici kandidijaze upotrebljava mokri preparat s dodatkom 10 – 20% kalijevog hidroksida. Može se i zasaditi kultura u posebnom mediju.

Liječenje vulvovaginalne kandidijaze može biti sistemsko i lokalno, a često i kombinirano. Liječenjem se simptomi rješavaju u 90% slučajeva. Bolest se ponavlja naročito u trudnoći. S obzirom na to da 10 % partnera obolijeva uvijek je korisno liječiti i partnera.

Infekcije mogu biti nekomplicirane i komplicirane o ćemo ovisi terapija. Učestalost nekompliciranih infekcija je 90% i javljaju se manje od tri puta godišnje, simptomi su blagi ili umjereni. U pitanju su zdrave žene i najčešći uzročnik je Candida albicans. Učestalost kompliciranih infekcija je 10%, ponavljaju se više od tri puta godišnje, a simptomi su jače izraženi. Javlja se kod trudnica, dijabetičarki i bolesnica koje su imunokompromitirane. Uzročnik je najčešće Candida glabrata.

Terapija vulvovaginalne kandidijaze

Lijekovi koje se koriste lokalno u obliku vaginalnih tableta (vaginaleta) i krema:

Klotrimazol:

  • u obliku tableta za rodnicu (vaginaleta) od 200 mg, od 500 mg – tableta od 500mg uzima se jednokratno u rodnicu. Tablete za rodnicu od 200 mg uzimaju se navečer tijekom tri dana.
  • krema za rodnicu 20 mg/g s tri aplikatora – navečer u rodnicu aplikatorom tri dana
  • krema za vanjsku upotrebu – za vanjsku upotrebu na koži vulve dva puta dnevno

Mikonazol:

  • u obliku tableta za rodnicu od 200 mg – apliciraju se navečer u rodnicu tijekom sedam dana
  • krema 20mg/g za vanjsku upotrebu na koži kod upale vulve – koristi se dva puta dnevno dok ne prođu simptomi
  • tablete za rodnicu od 200 mg – primjenjuju se uvečer u rodnicu kroz sedam dana

Nistatin:

  • u obliku vaginalnih tableta od 100mg oksitetraciklin i 100 000 I – apliciraju se navečer u rodnicu tijekom šest dana
  • preparat u kombinaciji 100 000 I.U nistatina + 35 000 I.U neomicin sulfata + 35 000 I.U polimiksina B – jedna kapsula za rodnicu navečer tijekom 12 dana.
  • Preparat koji sadrži 200 000 IU nistatina + 500mg nifuratela – jedna kapsula za rodnicu navečer tijekom 12 dana

Fenilkonazol:

  • meke vaginalne kapsule od 200 mg i 600 mg – Vaginalne kapsule od 600 mg primjenjuju se jednokratno i po potrebi ponoviti terapiju za 3 dana. Vaginalne meke kapsule od 200mg jedna navečer u rodnicu tijekom tri dana.

Kod kompliciranih infekcija daje se:

  • flukonazol od 150 mg na usta u različitim kombinacijama ovisno o jačini upale i
  • itrakonazol (Itrac 3) kapsule na usta dvije ujutro i dvije navečer.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?