Prijevremeni porod – drugi dio

Što je fetus zreliji, odnosno što je trudnoća bliže terminskoj, rizici za dijete su manji. Zato je važno dobro procijeniti uzroke i odgovarajuće postupiti kako bi se i već započeti prijevremeni porod maksimalno odgodio i tako postiglo maksimalno moguću zrelost fetusa.

Uzroci koji se mogu dovesti u vezu s prijevremenim porodom su:

  • genito-urinarna infekcija; zato se kod sumnje na istu tijekom trudnoće rade mikrobiološke pretrage, kako bi se dokazana infekcija pravovremeno liječila i izliječila,
  • abnormalna posteljica, u smislu previje, akrete ili abrupcije posteljice; navedeno je češće u žena koje su imale zahvate na maternici ili upale maternice,
  • abdominalne operacije (ne samo ginekološke) ranije u životu žene, ali i tijekom aktualne trudnoće (primjerice, hitna operacije zbog upale slijepog crijeva i drugo), …

Kod započetog prijevremenog poroda od iznimne je važnosti o kojim tjednima trudnoće je riječ – naime, o tjednima trudnoće ovisi kakvo će biti daljnje postupanje.

Nije isto započinje li prijevremeni porod prije ili poslije 24-og tjedna trudnoće, te započinje li trudovima ili prsnućem plodovih ovoja.

Prije 24-og (u nekim centrima 22-og) tjedna trudnoće liječenje nije medicinski opravdano.

Iza (23) 24-og tjedna trudnoće pa do 34-og, od lijekova se daju kortikosteroidi za maturaciju fetalnih pluća i protektivno antibiotici.

Ako se procijeni kako je prijevremeni porod već značajno napredovao, a trudnoća je veća od 24 tjedna, ordinira se tokoliza (koktel lijekova kojima se zaustavlja započeti porod, što je u velikom broju slučajeva uspješno), čime se nastoji omogućiti nastavak trudnoće do završetka terapije kortikosteroidima i antibioticima.

Upravo opisano odnosi se na početak prijevremenog poroda uz trudove.

Ako pak prijevremeni porod započne prijevremenim prsnućem plodovih ovoja, postupanje je sljedeće.

U slučajevima započetog prijevremenog poroda prsnućem plodovih ovoja, ako je trudnoća manja od 34 tjedna i nema trudova, može se odlučiti inducirati porod ili čekati (uz antibiotsku terapiju), dok je to moguće, odnosno dok je isto medicinski opravdano.

U slučajevima započetog prijevremenog poroda prsnućem plodovih ovoja, ako je trudnoća veća od 34 tjedna i nema trudova, nastavlja se porod ili indukcijom ili operativno, carskim rezom.

Transport in utero

Nisu sva rodilišta odgovarajuće pripremljena zbrinuti prijevremeno rođenu djecu. Zato, ako se radi o hitnom prijemu trudnice sa započetim prijevremenim porodom, a posebno ranim prijevremenim porodom, u rodilište koje nema odgovarajuću neonatalnu skrb za takve slučajeve, organizira se „transport in utero“ u tercijarni neonatološki centar, odnosno hitni transport kolima hitne pomoći odgovarajuće zbrinute trudnice/rodilje u pratnji medicinskog osoblja.

Spomenut ćemo i kako otprilike četvrtina prijevremenih poroda nije spontana, odnosno medicinski je indicirana, zbog nekih hitnih opstetričkih komplikacija, o čemu ćemo pisati u nekom od sljedećih nastavaka.

Omnia tempus habet. (Sve ima svoje vrijeme).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika