Smijem li i dalje piti kontracepcijske pilule?

Imam 22 godine. U desetom mjesecu 2021. počela sam uzimati kontrac.pilule Lyndinette 20. To su bila probna prva tri mjeseca unutar kojih su mi se počeli javljati neobični povremeni trnci u koljenu. No, nisam ih smatrala značajnima budući da redovito treniram pa sam mislila da je to posljedica vježbanja. Došlo je do nesporazuma sa doktoricom te umjesto da ih nastavim uzimati prestala sam do prvog pregleda nakon tri mjeseca budući da nisam imala recept za njih. Dakle pauza je bila od tri tjedna, u međuvremenu sam vadila krv te su rezultati pokazali razinu fibrinogena 3.0 no unatoč tome preporučen mi je nastavak terapije. Krajem prvom mjeseca počela sam ih opet piti odnosno s prvom menstruacijom i skoro sam pred kraj (4 pilula) no u zadnjih tjedan dana osjećam užasnu neugodu i pritisak u koljenima i obje potkoljenice koji se javlja samo za vrijeme mirovanja. Strah me da se ne radi o trombozi, iako nemam ostale simptome osim ovih. Danas sam zvala doktoricu i čekam pregled, no zanima me da li da nastavim s uzimanjem pilula do pregleda i ponovnog vađenja krvi ili da opet stanem?

21.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

prije uzimanja  OHK ( oralne hormonske kontracepcije) potrebno je učiniti određene pretrage. Kompletnu krvnu sliku, hepatogarm (jetrene enzime), lipidogram, koagulogram i ultrazvuk dojke u prvoj fazi ciklusa . Potrebno je uzeti detaljnu osobnu i obiteljsku anamnezu.Ukolko se pojavi sumnja na poremećaje koagulacije krvi potrebno je učiniti dodatno faktore koagulacije , protein C, protein S, faktor II, faktor V, MTHFR, PAI I, PAI II. Ukoloko se pokažu određene mutacije potrebno je prekinut sa uzimanjem OHK. Navedene pretrage možete obaviti u bolničkom sustavu sa upunicom nadležnog ginekologa (ako on smatra da su navedene pretrage indicirane) ili imate na raspolaganju privatne laboratorije.

Ukoliko imate navedene smetnje svakoko se treba naručiti na pregled kod Vaše doktorice  i obaviti obojeni dopler vena i arterija nogu, te odrediti D-dimere u krvi. Kako ste naveli tegobe neugode i pritiska u obje potkoljenice,(koje i ne moraju  biti siptom duboke venske trmboze) ipak prestanite uzimati tablete i obavite sve pretrage.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika