Molim vas drugo mišljenje!

Dijagnoze:

N96- Žena sa habitualni pobačajem
N72- Upala vrata maternice
N87.0 Blaga cervikalna displazija
F41.2 Anksiozno depresivni poremećaj s paničnim napadima
Autoimmunopathia chronica glandulae thyreoidaee- Morbus Hashimoto
Struma diffusa hypothyreotica glandulae thyreoidaee

ovim putem tražim drugo mišljenje-razlog je planiranje trudnoće. Odmah na početku se ispričavam na dužini teksta. Naime, do sada sam imala 2 spontana pobačaja. Napominjem, upoznata sam od psihijatra da je najbolje ne uzimati terapiju- antidepresive za vrijeme trudnoće (od terapije uzimam Zoloft 50, skupina A). Na terapiji sam od 2014. godine i u par navrata sam pokušavala prestati piti terapiju, ali kroz mjesec- do najviše tri mjeseca bez terapije simptomi se vrate. Suprug i ja ponovno planiramo trudnoću, a od posljednje trudnoće je prošlo malo više od 8 mjeseci, oba puta sam odmah ostala trudna. U tom vremenskom periodu smo obavljali pretrage s ginekološke strane (kompletna krvna slika, uključujući glukozu i željezo, razinu progesterona, cervikalne briseve, kompletne briseve na aerobe i anaerobe, suprug je napravio briseve uretre, analizu sperme na bakterije, oboje urinokulturu). Prva trudnoća je bila Blighted ovum, tada mi je otkriven i Hashimoto i uvedena terapija Letrox 75, ali je završilo spontanim. Druga trudnoća je od početka bila uredna, ali je završila u 9 tjednu trudnoće, jer se više nisu vidjeli otkucaji i ustanovljeno je da imam težu upalu mokraćnih putova, uzorak je uzet za vrijeme trudnoće, a nalaz je stigao nakon spontanog. Nakon pretraga se ustanovilo da je suprug bio pozitivan na Ureoplasmu urealyticum i Mycoplasmu hominis, dok sam ja bila negativna, ali smo oboje stavljeni na terapiju Sumamedom, dvije ture. Nakon toga, ponovno briseve oboje, ja sam ponovno negativna, a njemu je ostala Ureaplasma, nakon toga oboje ponovno pijemo turu Doksiciklina. Nakon toga ponovno slijede brisevi, ovaj put oboje negativni. Ginekolog meni radi briseve na aerobe/anaerobe i tu se pojavljuje nova bakterija ENTEROCOCCUS FAECALIS, terapija je Amoksicilin. Nakon ponovljenih briseva i terapije i dalje je prisutna bakterija, ponovno terapija Amoksicilin i nedavno brisevi, pa ukoliko bakterije nema možemo planirati trudnoću. Osim navedenog, u međuvremenu mi je rađen PAPA test koji je pokaza HPV i CIN1, rađena je tipizacija na visokorizične tipove i ona je negativna. Prema svemu navedenom, ginekolog kaže da možemo raditi na trudnoći. Ono što mene zanima s obzirom na moje „psihičke“ smetnje, koliko je pametno piti AD u trudnoći, jer kod mene je to očito riječ o hormonalnom disbalansu, s obzirom da mi se simptomi uporno vraćaju pri svakom skidanju sa AD-a. Jako želim imati djecu, ali opet se bojim da ne radim pogrešno s time što koristim terapiju, a opet bez nje ne funkcioniram dobro. Molim Vas za sugestiju. Puno sam čitala o tome, a nigdje ne pronalazim primjere žena koje su to koristile u trudnoći.

S poštovanjem,

M.V.

10.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

lijek koji uzimate  spada u grupu lijekova SSRI-selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina a djelatna tvar je sertralin. Smatraju se entidepresivma izbora u trudnoći .Vaš psihijatar najbolje poznaje doziranje tog lijeka. Generalno  se smatra ako su simptomi depresije blagi ili srednji, može se razmotriti prekid terapije tijekom prvog trimesta trudnoće uz pažljivo praćenje trudnice. Preporučuje se postepeno ukidanje terapije tijekom 1-2 tjedne. U žena koje trebaju terapiju zbog depresije općenito se preporuča  nastaviti primjenu lijeka. Svakako dodatno pojašnjenje djelovanja tog lijeka ili sličnih preparata u trudnoći i utjecaja na plod možete tražiti od kliničkog farmakologa. Potrebna je uputnica nadležnog liječnika.

Terapiju infekcije ste uspješno odradili uz dobro vodstvo Vašeg liječnika. Nalaz CIN-a nije prepreka za trudnoću. Obzirom na dva sponatana , preporučujem  učiniti kariogram oba supružnika, Lupus antikoagulant, faktore koagulacije i testove na Trombofiliju. Potrebne su redovite kontrole hormona štitnjače kao i prilagodba doze Letroxa.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika