Prije 2 mjeseca je utvrđen mi je CIN 1 i HPV visokog stupnja. Mene zanima utječe li to na začeće?

Poštovani.
prije 2 mj mi je utvrđen cin 1 i hpv visokog stupnja. Mene zanima da li to utjece na začece?
Unaprijed hvala.

26.7.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

dijagnoza CIN 1 i pojava humanog papiloma virusa ne utječe na začeće. Takvo stanje se u trudnoći prati vrlo pomno naprosto da bi se isključio invazivni karcinom. Savjetovala bih Vas da prvo riješite CIN 1 . Potrebno je obaviti kolposkopiju, provesti terapiju i ponoviti PAPA test. No ako ste već trudni potrebne su redovite kontrole jer ako se situacija pogorša može se intervenirati ili ovisno o procjeni pričekati porod. Nakon kojeg se za 2 mjeseca ponavlja PAPA test i kolposkopija. U 20% pacijentica dolazi do spontane regresije te nakon poroda imaju uredan citološki nalaz.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika