Smatrate li navedenu terapiju primjerenom te je li vjerojatnost za prijevremenim porodom i otvaranjem veća zbog brojnih BH kontrakcija?

Poštovani,
na pregledu 34+0 tt dr. je izmjerila nešto kraći cerviks (2,1 cm). Ovo je moja prva trudnoća i dosad nisam imala problem sa skraćivanjem cerviksa.
Daljnjim pregledom je utvrđeno: vagina uska, cerviks koničan, epiteliziran, članak prsta dug, prohodnost- zatvoren.
Dr. je savjetovala usporavanje tempa i više mirovanja koje ne mora biti strogo.
Taj dan CTG nije zabilježio kontrakcije iako sam povremeno znala osjetiti blage BH.
Posljednja tri dana BH kontrakcije postale su znatno češće. Najprije sam ih osjetila 30-ak puta, jučer više od 60. Osjećam blagu bol u leđima i kukovima te povremno oštriju u rodnici kad se beba miče. Okrenuta je na zadak.
Dr. je preporučila više mirovanja i Mg 400 direkt, ali to nije pomoglo kod smanjenja kontrakcija.
Smatrate li terapiju primjerenom te je li vjerojatnost za prijevremenim porodom i otvaranjem veća zbog brojnih BH kontrakcija?
Unaprijed hvala na odgovoru.

21.11.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

Braxton-Hicksove kontrakcije maternice javljaju se u svrhu “vježbanja mišića maternice”,  tj. oni su priprema za prave trudove. Te kontrakcije nastaju kada različiti centri u mišićima maternice odašilju impulse za kontrakciju mišića. Dakle to su nepravilne kontrakcije, kratko traju, uglavnom se ne osjete. No ponekad mogu izazivati neugodu u vidu stezanja prednjeg dijela trbuha. Takve kontrakcije ne dovode do otvaranja cervikalnog kanala i početka poroda. Kod pravih trudova takt za kontrakciju maternice daje jedan centar. Pravi trud ima svoje fiziološke zakonitosti, on je bolan, javlja se u pravilnim razmacima i traje preko jedne minute i vidi sa na CTG zapisu. Ukoliko ste uznemireni možete ponovo otići na pregled kod doktorice ili ako je hitno javiti se u nadležno rodilište. Tamo će Vas pregledati i napraviti CTG. Možda treba razmotriti terapiju sa malom dozom diazepama.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika